Ni majmuni ne vole nepravdu

Ni majmuni ne vole nepravdu
MAJMUNI kapucini ne podnose nepravdu, a za obavljenu zadaću traže istu nagradu i ljute se kad se osjećaju prevarenima, piše časopis Nature.

Pokus je pokazao da pojam pravednosti nije ograničen samo na ljude, kaže Sarah Brosnan sa sveučilišta Emory u Atlanti.

Riječ je vjerojatno o prirođenoj sposobnosti koja se razvila u našim precima primatima, tvrdi znanstvenica: "Da biste mogli živjeti u velikim, složenim skupinama, morate imati osjećaj za pravednost."

Američka znanstvenica i njezin kolega Frans de Waal naučili su deset kapucina (pet odraslih ženki, tri odrasla mužjaka i dva mlada majmuna) da žetone zamijene za hranu. Obično su bili zadovoljni kad su za žeton dobili malo krastavca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kad bi neki od njih primijetio da je njegov susjed umjesto običnoga krastavca dobio slasnu bobicu grožđa, odmah bi se razbjesnio. Neki su kapucini u takvoj situaciji odbijali "platiti", dok bi drugi to ipak učinili ali bi jasno pokazivali da ne žele jesti krastavac. Životinje su reagirale još burnije ako je drugi majmun dobio grožđe "besplatno".

Oko 80 posto životinja pokazalo je neku vrstu pobune.

Znanstvenici vjeruju da će istraživanje odgovoriti na pitanje je li osjećaj za pravednost naučena ili stečena osobina, a istraživanja se nastavljaju i na čimpanzama jer znanstvenike zanima postoji li i kod njih slična reakcija na nepravdu.

Kapucini su dosta udaljeni od naše vrste, a riječ je o vrsti malih majmuna poznatih po inteligenciji, osobito po sposobnosti korištenja oruđa. Osim toga, kapucini se mogu dresirati za pomaganje osobama koje boluju od tetraplegije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara