Nijemci pouzdani, Britanci disciplinirani, a Francuzi umjetnici koji vole slobodu

Nijemci pouzdani, Britanci disciplinirani, a Francuzi umjetnici koji vole slobodu
STOLJEĆIMA stare predrasude još postoje kod stanovnika Starog kontinenta, ali novo veliko istraživanje provedeno nedavno u osam europskih zemalja ipak je donijelo i neka velika iznenađenja.

Zaklada za identitet, sa sjedištem u Duesseldorfu, provela je istraživanje u kojem je sudjelovalo 500 žena i muškaraca iz osam europskih zemalja. To je istraživanje potvrdilo da se Nijemci općenito uzevši smatraju pouzdanima, Britanci discipliniranima, a na Francuze se gleda kao na umjetnike koji vole slobodu.

Ali kada se radilo o tome da pripadnici određenih naroda moraju sami sebe procijeniti, istraživanje je donijelo i neka iznenađenja. Talijani su, na primjer, kazali da pouzdanost smatraju svojom najvećom vrlinom. Na ljestvici od jedan do šest, 90 posto Talijana najviše je ocjene dalo ispunjavanju obveza, dok je drugo mjesto na popisu važnih vrijednosti zauzela obiteljska sreća.
Nijemci su, s druge strane, na prvo mjesto po važnosti stavili mir u Europi, dok je pouzdanost došla na drugo mjesto. Nijemci su visoko ocijenili i spremnost da se pomogne drugima - četiri od pet Nijemaca kazali su kako je vrlo važno učiniti nešto za nekoga drugoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Britancima mir u Europi nije toliko važan. Tek svaki četvrti Britanac smatra da je mir na našem kontinentu važan. Ali što se tiče vrijednosti poput samodiscipline i discipline, one su u Velikoj Britaniji dobile puno veće ocjene u usporedbi s drugim zemljama.

Općenito uzevši istraživanje je pokazalo da većina građana Europe - Francuzi, Britanci, Talijani, Poljaci, Španjolci , Šveđani, Česi i Nijemci - dijeli iste vrijednosti. Prema ovom istraživanju temeljne vrijednosti u Europi su sloboda, kvaliteta života, mir i obitelj.

Samo u pitanjima vjere pokazale su se veće razlike među ispitanicima iz osam različitih zemalja. Dok svaki drugi Talijan ili Poljak misli da je religioznost važna vrijednost, dvije trećine Šveđana i Britnaca to pitanje ne smatra toliko važnim.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara