Njemačka kancelarka u mladosti bila konobarica i skvoterica

Njemačka kancelarka u mladosti bila konobarica i skvoterica
TIJEKOM studija fizike u tadašnjem komunističkom dijelu Njemačke Angela Merkel zarađivala je kao konobarica u disco klubu, a nakon što je ostavila prvog supruga preselila se kao skvoterica u prazan stan u istočnom Berlinu.

To su neki od poučnih detalja iz života prve kancelarke u njemačkoj povijesti, objavljeni u novoj biografiji "Merkel, moć, politika", novinarke Patricie Lessnerkraus.

Kao dijete Merkel se borila sa strahom od spuštanja niz stepenice. Nekoliko godina kasnije bila je najbolja učenica u svojoj školi, a u želji da postane učiteljica spriječile su je komunističke vlasti koje su njenu obitelj doživljavale sumnjivom. Tako je završila na studiju fizike i povremeno radila u disco klubu.

Kancelarka u knjizi priznaje da je kao konobarica za svako prodano piće dobivala dodatnih 20 do 30 pfeniga, što je s 20 do 30 zarađenih maraka tjedno, kako kaže, plaćalo većinu stanarine.

"Uzevši u obzir da je mjesečni najam iznosio 250 maraka dodatni prihod bio mi je vrlo važan", kazala je Merkel koja je od 1973. do 1978. studirala u Leipzigu.

Doktorat je stekla u istočnom Berlinu 1986., pod mentorstvom profesora Joachima Sauera, koji je kasnije postao njen drugi suprug.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel (51) je tajila mnoge intrigantne detalje iz svog privatnog života, čak i nakon njena munjevita uspona od glasnogovornice zadnje istočnonjemačke vlade 1990. do šefice konzervativne stranke deset godina kasnije i ulaska u kancelarski ured prošlog studenoga.

Novinarka kancelarku poznaje od 1990. i opisuje život djevojke rođene pod imenom Angela Kasner u Hamburgu, koja na komunistički istok dolazi sa šest mjeseci, nakon što je njenog oca, protestantskog svećenika, tamo poslala crkva prije podizanja Berlinskog zida.

Očevo zanimanje prouzrokovalo joj je niz problema u ateističkom DDR-u, kao i njenoj majci, profesorici engleskog i latinskog.

Osim što je radila kao konobarica na studiju se, u 23. godini, prvi puta i udala za sveučilišnog kolegu Ulricha Merkela.

Početkom osamdesetih napušta muža i zauzima napušteni stan, a njena je biografkinja opisuje kao sretnu samu ženu koja je voljela plesati. Početkom osamdesetih upoznaje Sauera, koji se 1985. rastaje od svoje supruge.

U politiku ulazi tek nakon pada Zida, a dva mjeseca nakon ujedinjenja ulazi u Krščansko-demokratsku uniju (CDU).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara