Novi A8 4.0 TDI quattro u Long izvedbi

Novi A8 4.0 TDI quattro u Long izvedbi

AUDI je prije nekoliko dana predstavio svoj najluksuzniji model pokretan najsnažnijim V8 dizelskim agregatom na svijetu. Više od pet metara duga limuzina do sada je bila poznata po  komfor iz snova, a njena nova izvedba donosi nove kvalitete, dosad neviđene u automobilskoj industriji.

Produljena "osmica" odnosno A8 L proteže se na čak 5.180 mm duljine, što je za čak 13 centimetara više od "obične" izvedbe. Kako su dodatni centimetri dobiveni isključivo produljenjem međuosovinskog razmaka, koji sada iznosi 3.074 mm, sasvim je jasno da je riječ koji nudi prostranost, o kojoj obični smrtnici mogu sanjati. Vlasnici ovakvih automobila se najčešće voze na stražnjim sjedalima, stoga informacije o komforu svakako dolaze na prvo mjesto. Bolna točka većine automobila u pogledu prostranosti. Produljeni A8 nema tih problema, putnik ima na raspolaganju čak 1.075 metara "lufta" do prednjih sjedala. Po volji je moguće suvozačko sjedalo premjestiti.

Prema željama putnike čeka i električno podešavanje svakog sjedala. Sjedala su osobito mekana i udobna za sjedenje, prema željama s funkcijama masaže i grijanjem sjedala.
Opcija 4 zonskog automatskog klima uređaja omogućava individualno podešavanje  slobodnog protoka zraka za sva 4 mjesta za sjedenje.

Pogonski agregat pruža izvanredne performanse. Ne bi se čudili da budući vlasnici daju otkaz službenim vozačima i iskuse užitak vožnje V8 dizelaša koji puca od snage. Da budemo precizni, spomenimo da najjači TDi iz VW koncerna razvija maksimalnu snagu od 202/275 kW/KS, što je  17 KS više od BMW-a 740d i 25 KS više od Mercedesovog  S400 CDI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvrsne vozne osobine osigurava aluminijski vozni postroj s pneumatskim ovjesom i adaptivnom regulacijom amortizera te  permanentni quattro pogon. Brzinu od 100 km/h postiže za 6.8 sekundi, što je bolji rezultat i od VW Phaetona pokretanog golemim 5.0 V10 TDI agregatom od 313 KS.  Zadržana je politika kuće, pa je maksimalna brzina  limitirana na 250 km/h. Potrošnja goriva je u drugom planu, ali 9.6 l/100 km u mixu podatak je vrijedan spomena. 

Audi A8L 4.0TDI quattro glasi stoji 82.900 eura, a prodaja je startala prije nekoliko dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara