Novi svjetski rekord na aukciji: Picassova slika postigla 104 milijuna dolara

PICASSOVO platno "Dječak s lulom" prodano je u srijedu u njujorškoj kući Sothebys za 104 milijuna dolara i time postavilo novi svjetski rekord kao najskuplje prodano umjetničko djelo.

Prijašnji rekord držao je, od 1990. godine, "Portret doktora Gacheta" Vincenta Van Gogha, prodan za 82,5 milijuna dolara.

Platno veličine 99,7 x 81,3 cm, koje je Picasso naslikao 1905., kad su mu bile 24 godine, nedugo nakon što se smjestio na Montmartreu, prikazuje Parižanina s lulom u lijevoj ruci i cvjetnim vijencem na glavi. Sothebys ga je nazvao "jednim od najvažnijih Picassovih ranih djela koja su se ikad pojavila na tržištu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slika je iz zbirke Johna Haya Whitneya, koji ju je nabavio 1950. za 30.000 dolara, a prodala ju je Zaklada Greentree, filantropsko društvo što ga je nakon suprugove smrti 1982. osnovala Whitneyejeva udovica.

"Dječak s lulom" bio je procijenjen na 70 milijuna dolara, no trgovci umjetninama kladili su se da će postići rekordnu cijenu, a ta je 93 milijuna što uz poreze i provizije ukupno iznosi 104.168.000 dolara.

Ime kupca nije objavljeno tijekom kupnje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara