Osim sa suvenirima, turisti se kući vraćaju i sa spolnim bolestima

Osim sa suvenirima, turisti se kući vraćaju i sa spolnim bolestima
MLAĐI i stariji turisti koji odlaze na tzv. seks-turizam vraćaju se s egzotičnih putovanja s torbama punih suvenira, no neke od njih na putovanje podsjećaju spolne bolesti, poput sifilisa ili HIV infekcije.

"Brojni turisti tijekom putovanja održavaju spolne odnose s novim partnerima i izlažu se riziku oboljenja od spolno prenosivih bolesti", rekla je dr. Karen Rogstad iz Kraljevske bolnice u Sheffieldu.

"Čini se da su putovanja po svijetu odgovorna za zasad rijetke, ali sve brojnije slučajeve zaraze spolno prenosivim bolestima u Velikoj Britaniji", dodala je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom je istraživanju tako navedeno da u Britaniji 21 posto zaraza sifilisom dolazi od spolnih kontakata u inozemstvu, kao i devet posto oboljenja od gonoreje.

"U razdoblju od 2000. do 2003. godine, čak se 69 posto Britanaca oboljelih od spolnih bolesti zarazilo izvan domovine. Isto vrijedi i za 25 posto žena zaraženih HIV virusom. Od toga je petina slučajeva zabilježena nakon putovanja na Tajland", ističe dr. Rogstad.

Ona vjeruje da se taj broj može smanjiti edukacijom turista o zdravstvenim rizicima putovanja u inozemstvo, preventivnim cijepljenjem ili pružanjem dodatnih informacija o odredištu u koje su se uputili.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara