Otkrića iz egipatske pustinje govore o kraljevima koji su vladali prije 3000 godina

EGIPTOLOZI su pronašli dokaze da se utjecaj prvih egipatskih vladara širio duboko u pustinju više od 200 kilometara zapadno od njihova sjedišta u dolini Nila.

Egiptologinja Salima Ikram s Američkoga sveučilišta u Kairu i njezini suradnici otkrili su u blizini oaze Kharga komadić stijene u koji je uklesano ime kralja koji vladao 3000 godina prije Krista.

Dosad nepoznati kralj zvao se Aa, a pretpostavlja se da je živio u vrijeme dinastije koja je vladala Donjim Egiptom prije ujedinjenja s Gornjim Egiptom.

"Nemamo druge potvrde za bilo koje kraljevsko ime s tog područja. Najraniji dosadašnji dokazi govore o 4. dinastiji", rekla je Salima Ikram.

Njemački egiptolog Guenter Dreyer, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za to razdoblje rekao je kako bi takav natpis potvrdio događaje u Zapadnoj pustinji. "To je donekle iznenađenje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Egipatsko Vijeće za starine priopćilo je da bi spominjanje kraljevskoga imena tako daleko u pustinji moglo biti potvrda o trgovini s Afrikom ili eksploataciji sirovina.

Kraljevo ime pojavljuje se na za to doba uobičajen način: iznad crteža palače prikazan je sokol, a uz to stoji hijeroglif koji označava ime - u ovom je slučaju riječ o podlaktici.

Ime se ne pojavljuje ni na jednom od postojećih popisa kraljeva koje su Egipćani dosad otkrili. Egiptolozi tek nekoliko desetljeća proučavaju političku povijest dinastije koja je prethodila ujedinjenju Donjega i Gornjega Egipta i još nisu otkrili sve vladare iz tog razdoblja.

Ta otkrića bacaju novo svjetlo na egipatsku povijest koja se tradicionalno računa od prvoga kralja Prve dinastije koja je ujedinila Gornji i Donji Egipat.

Otkriveni natpis leži na poznatom karavanskom putu i bio je jedan od mnogobrojinih natpisa na pronađenoj stijeni.

Arheolozi nisu željeli otkriti mnogo pojedinosti o točnoj lokaciji jer su u dosadašnjim sličnim slučajevima znatiželjnici katkada oštetili otkrivene natpise.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara