Otrov ljubomore

Otrov ljubomore
MNOGI se zavaravaju kada znakovima ljubomore pridodaju romantično značenje, vezuju ih uz neobuzdanu strast i istinsku ljubav. Međutim malo tko je svjestan da ona može voditi u niz patoloških situacija u kojima je sve teže se snalaziti a ishod je uvijek neizvjesan.

Svi smo barem jednom u životu osjetili žalac ljubomore. Bilo da se radilo o pojavi nove "ženske prijateljice" u društvu vašeg pratnera ili još gore na poslu, bilo da se radilo o samo usputnim odmjeravanjima cura u prolazu ili o neobičnim izlikama kada je otkazan izlazak, ljubomora nas je uvijek peckala negdje u tamnom kutku naše svijesti. I dok često znate prigovoriti partneru zbog tih usputnih sitnica, onako u šali, mnogi se susreću sa mnogo ozbiljnijim pristupom toj temi.

Dugo se generaliziralo o toj "ženskoj bolesti", međutim dokazano je kako ona jednako napada i muške umove, samo ovisi o odgoju i psihi osobe kako će je manifestirati.

Dok neki muškarci znaju dosadno prigovarati o vašem dotjerivanju za večer s prijateljicama, ili razmjenjivanju emailova s kolegom s posla, drugi pak znaju doći do te mjere da vezu učine nepodnošljivom za oba partnera. "Tko je on?", "Zašto te tako pogledao?", "Što si imala s njim, sviđa ti se jel' da?" i sl. zna se vrtiti u nedogled tako da vas je uskoro strah bilo gdje gledati i s bilo kim pričati jer znate da će kasnije to pokrenuti lavinu optužbi.

Kod ženske se ljubomore prije očituje romantična posesivnost, zbog manjka dominacije u vezi, stoga one uglavnom samo izražavaju zabrinutost oko nerazjašnjenih pitanja, prešućujući većinu, no razrađujući je u glavi. No i takve su okupacije samo "sol na ranu", jer se uglavnom u našim glavama razrade takvi scenariji kojih bi se posramile i američke sapunice.

No, što zapravo uzrokuje ljubomoru i kako se s njom nositi?
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je vaš partner ranije u životu osjetio izdaju, varanje u vezi, jasno je da će biti podložniji sumnjičavosti, međutim i onaj najizigraniji će znati mjeru ako ima dovoljno samopouzdanja. Način na koji doživljavamo sebe reflektira se na naš odnos s drugima, a ta je činjenica osnova svih uspješnih društvenih konatkata.

Kad su veze i intimni odnosi u pitanju, naše je samopouzdanje najogoljenije. Svi frustracije, traume iz djetinjstva i strahovi postaju očiti, i pogubni kada se u igru uključi ljubomora. Onaj koji nije primao dovoljno roditeljske ljubavi i pažnje, koliko god to otrcano zvučalo, i tko nije odgajan u motivacijskom okruženju, bit će podložniji kasnijim ispadima jer se tokom godina gomilala frustracija samim sobom što je rezultiralo potiskivanjem važnosti svoje osobe i koncentracijom na sve ostale.

To znači da će takva osoba zbog nedostatka ljubavi prema samom sebi svu svoju pažnju preusmjerit na vas i vaš život te ga držati pod povećalom, jer sa svojim jednostavno ne želi imati posla.

Kako im pomoći dok još nije kasno?

Ako vam je stalo do vaše veze, morate prvo uvjeriti sebe kako niste krivac za 'situacije s partnerom'. Kriva je ljubomora. Vrlo je vjerojatno da se ona neće nikad iskorijeniti, ali se razgovorom i stručnim savjetovanjem može držati pod kontrolom. Mogućnost komuniciranja u vezi jednak je temelj kao i povjerenje, stoga nemojte odustati nakon prvog pokušaja. Nitko ne voli pričati o psihološkim problemima, posebno ako se nalazi na udaru kritike, pa je preporučljivo krenuti polagano i taktično.

Ako ste žrtva vlastite ljubomore nastojte otkriti njene korijene (nezadovoljstvo svojim životnim postignućima, izgledom...) i posvetiti se nekim drugim sadržajima osim špijuniranju partnera i gušenju vaše veze. Ulažući u sebe, ulažete i u vezu, a to se nikad ne smije zanemariti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara