Pivo dobro za živce, loše za stas

Pivo dobro za živce, loše za stas
PIVO se pije najmanje šest tisuća godina, a "ustoličili" su ga stari Sumerani, da bi danas postalo svojvrsnim zaštitnim znakom srednje Europe.

Danas naši pivopijci ispijaju crno i bijelo pivo, alkoholno i bezalkoholno, s voćnim dodacima ili bez njih... No kako god ga pili i kakvo god bilo, svi traže da bude - hladno! Osobito ljeti! Pivo se kroz povijest proizvodilo iz svega i svačega: iz riže, raži, kukuruza, čak i od ukisloga kruha?! Dobitnu kombinaciju današnjeg piva čini: hmelj, ječam, slad, kvasac i kvalitetna voda. Svi su sastojci važni, ali znalci tvrde, da je voda ipak najvažnija. Čak i to, hoće li se proizvoditi crna ili svijetla vrsta piva, ovisi o vodi, stoji u osvrtu dr. Vere Duić-Pribičević, objavljenom u Gospodarskom listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ječmeni slad je "srce" piva i on mu određuje i najvažnija svojstva. Hmelj je pak "duša", jer o njemu ovisi aroma, gorčina, pa i ljekovitost. Naime, pivo sadrži i tvari koje djeluju smirujuće i opuštajuće, te se pivom može ublažiti i nesanica. Otuda možda i izreka: Pivce za živce! Međutim, pivo nije preporučljivo za one koji kane, kako se u žargonu kaže, "skinuti kile". Pa ni za one koje muči kiselina u želucu.

Danci, Nijemci, Englezi i Česi popiju godišnje oko 150 litara piva po glavi stanovnika. Mi Hrvati nešto smo skromniji - "svega" 60 litara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara