Pogledajte kako strani celebrityji slave Halloween, najstrašniju noć u godini

Pogledajte kako strani celebrityji slave Halloween, najstrašniju noć u godini

Tekst: B.M.
Foto: JLP

OČEKUJE nas Halloween, noć uoči Svih svetih. Najstrašnija noć u godini tako nam se smiješi večeras. Stari Kelti vjerovali su da mrtvi te noći u godini dolaze nakratko na zemlju kako bi posjetili svoje domove pa su se živi prisjetili metode zastrašivanja pa su uoči ove noći nosili zastrašujuće maske i stvarali veliku buku.

Crni Samain

No, današnje legende vezane uz ovaj datum donijeli su nam Rimljani, koji su vjerovali da na noć uoči Svih svetih svijet preuzima crni bog lova Samain. Samain preuzima tada vlast nad svijetom, ubija boga Sunca, a božicu Vegetacije odvodi u podzemlje, gdje ona do proljeća bdije nad mirujućim sjemenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih.

U toj noći su se simbolično gasile sve vatre na ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi izdubljene repe, kako bi grešne duše uplašili,a dobre pronašle put kući. Bundeva je postala popularna u 16.stoljeću prvenstveno u Americi. Priča o bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po njegovoj domišljatosti, ali i škrtosti.

Jack O'Lantern

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča se kako je Jack prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti.

Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog griješnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se riješi dao mu je žeravicu ugljena. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.

Celebrity Halloween

Izdubljena repa postala je simbol današnje dana, tj. noći. U Americi se ovaj običaj poštuje, i nekoliko dana unaprijed se svi pripremaju za famozni Halloween. Tako su napravili i brojni tamošnji celebrityji. Primjerice, razmažena bogatašica Paris Hilton, u potrazi za svojom idealnom bundevom prilično namučila, ali i birala ju kao pravi znalac. Sve to napravila je u maniri prave zvijezde, sa štiklama na nogama. Jeli ju sa štiklama i dubila, ne znamo.

Još jedna pripadnica svjetske celebrity kreme se zaputila u pripreme za najstrašniju noć godine, Mischa Barton. Ona je svoj shoping u društvu svoja dva kućna ljubimca. Lijepa glumica Rachel Bilson, također je, obavljajući svoje obaveze, obavila i kupnju bundeve. Sigurni smo da će ovu noć ona provesti sigurna u naručju svog dečka Haydena Christensena.

Oni najmlađi

Glumici Steve Weber i Chad Lowe obavili su kupnju na pravi tradicionalni američki način. Bundeve koje su oni kupili bile su brojne i velike, a kupnju su obavili u društvu obitelji, čemu su se najviše radovali njihovi najmlađi. Trenutno najmlađa slavna pripadnica Hollywooda, Suri Cruise također je već odavno odabrala svoj kostim za Noć vještica. Ona će biti šumska princeza u plavoj haljinici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara