Porin: Thompson nominiran za hit i album godine

Porin: Thompson nominiran za hit i album godine

NOMINACIJE za jubilarnu desetu hrvatsku diskografsku nagradu "Porin" u 42 od 45 ponuđenih kategorija objavljene su danas na konferenciji za novinare u zagrebačkome hotelu "Opera".

Svečana dodjela najveće hrvatske glazbene nagrade bit će u Opatiji 16. ožujka, kada će biti poznati i dobitnici jubilarnoga ´Porina´.

Glavni tajnik ´Porina´ Hrvoje Markulj podsjetio je da za tu najugledniju hrvatsku glazbenu nagradu stigla 821 prijava za sve oblike glazbenih izdanja objavljenih od 1. siječnja do 31. prosinca 2002.

Po njegovim riječima, ovogodišnje ´biračko tijelo´ bit će brojnije nego prethodnih godina što će, smatra on, jamčiti kvalitetniju i vjerniju sliku glazbene produkcije u protekloj godini.

U prvoj kategoriji - za hit godine koja se isključivo odnosi na pojedinačne snimke s nosača zvuka koji su dostigli utvrđenu visinu prodaje na području Republike Hrvatske nominirani su - Marko Perković Thompson (´Iza devet sela´), grupa ´Colonia´ (´Oduzimaš mi dah´) i Oliver Dragojević za hit ´Trag u beskraju´.

U drugoj kategoriji za album godine nominirani su Marko Perković Thompson za album ´E, moj narode´, Gabi Novak za album ´Pjesma je moj život´ te Edo Maajka za album ´Slušaj mater´, dok su u trećoj kategoriji za pjesmu godine nominirane pjesme ´Ruke´ s istoimenoga albuma Darka Rundek, pjesma ´Sve bi da za nju´ s albuma ´Trag u beskraju´ Olivera Dragojevića i pjesma ´Ti si more´ s albuma ´Ararita´ Dragan Lukića - Lvkya.

U četvrtoj kategoriji za novoga izvođača godine nominirani su Dragan Lukić-Lvky, Edo Maajka i Ivana Kindl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolju žensku vokalnu izvedbu nominirane su Gabi Novak, Jasna Bilušić i Josipa Lisac, a za mušku vokalnu izvedbu Oliver Dragojević, Tedi Spalato i Tony Cetinski.

Nominacije za klasičnu glazbu u kategoriji albuma godine pripale su albumima ´Boris Papandopulo: Dodolice/Podnevna simfonija, ´Dunja Vejzović u Zagrebu´ i ´Željko Brkanović´.

Za najbolji autorski album klasične glazbe nominirani su albumi Anđelka Klobučara, Borisa Papandopula i Željka Brkanovića.

Glavni tajnik ´Porina´ podsjetio je da su dobitnici posebne nagrade jubilarnoga 10. ´Porina´ operna prvakinja Ruža Pospiš-Baldani za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi, vibrafonist i skladatelj Boško Petrović za životno djelo te novinar i kritičar Dražen Vrdoljak za poseban doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji.

Hrvatsku diskografsku nagradu ´Porin´ utemeljili su 1994. Hrvatska diskografska udruga, Hrvatska glazbena unija, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatsko društvo skladatelja.

Nagrada je nazvana po istoimenoj operi Vatroslava Lisinskoga i priznanje je za sve oblike glazbenoga stvaralaštva i proizvodnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara