Porsche Cayenne Turbo S: Najbrži postao još brži

Porsche Cayenne Turbo S: Najbrži postao još brži

U AUTOINDUSTRIJI je najbolje ne dopustiti konkurenciji da se približi. U Porscheu to izgleda dobro znaju i u Los Angelesu predstavljaju dosad najsnažniju izvedbu Cayenne-a. Time je ovaj model postao drugi najsnažniji Porsche svih vremena, jača je jedino Carrera GT.

Nije trebalo puno čekati da Porsche odgovori na Mercedeosvo lansiranje ML-a u AMG izvedbi snažnoj 510 KS.

Cayene Turbo u snažnijoj izvedbi dobiva nastavak S u imenu i dodatnih 71 KS ispod poklopca motora. Preciznije, radi se o 383 kW/521 KS maksimalne snage pri 5.500 o/min i 720 Nm zakretnog momenta, kojeg ostvaruje u rasponu od 2.750 do 3.750 o/min.

Ovako motorizirani Cayenne postiže 100 km/h za 5.2 sekundi, u petom stupnju ubrzat će od 80 do 120 km/h za 5.4 sekundi, a maksimalna brzina je limitirana (!!!) na 270 km/h.

Do veće snage došlo se detaljnim modifikacijama na 4.5 V8 twinturbo motoru. Od važnijih novina valja spomenuti nove međuhladnjake stlačenog zraka većeg protoka, te povećanje tlaka prednabijanja s 1.7 na 1.9 bara. Zanimljivo je da se sve to nije odrazilo na potrošnju goriva, koja je ostala neizmijenjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi svojem vlasniku omogućio da na što ugodniji i sigurniji način iskusi sve draži najbržeg serijskog SUV-a na svijetu, Porsche je preradio i podvozje.

Kalibriranjem ovjesa poboljšana je stabilnost, a vozilo je postavljeno na 20-inčne kotače s gumama mjera 275/40. Lista novosti završava potentnijim kočnicama s 30 mm većim diskovima sprijeda, odnosno 28 mm straga. 

I na kraju recimo još da će na cesti biti teško distancirati model od "obične" Turbo izvedbe.

Osim većih kotača i pravokutnog presjeka ispuha, znak raspoznavanja je i značka s imenom izvedbe na stražnjem kraju.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara