Posjetiteljicama Indexa čestitamo Dan žena

Posjetiteljicama Indexa čestitamo Dan žena

MEĐUNARODNI dan žena obilježava se svake godine 8. ožujka pa ovom prigodom čestitamo taj dan svim posjetiteljicama Index.hr portala.

Istraživanje koje je provela agencija TotusOpiniometar na uzorku od 400 ispitanika pokazuje kako  60,6 posto hrvatskih građana vjeruje da u poslovnom svijetu postoje jednake mogućnosti napredovanja za muškarce i žene dok ih 37,6 posto ne vjeruje u tako idiličnu situaciju. 72,3 posto ispitanika vjeruje da žene zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima i položajima. Kad bi imali prilike birati svog suradnika više bi ispitanika odabralo ženu (26,8 posto), nego muškarca (12,8 posto), ali za šefa bi ipak radije muškarca (20 posto, u odnosu na 18,8 posto za žene).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Datum je kasnije pomaknut na 8. ožujka jer su se tog dana održavali brojni prosvjedi za bolji položaj i veća prava žena. Međunarodni dan žena službeno je ustanovljen 1910. godine na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestalo obilježavati 30-ih godina prošlog stoljeća, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 60-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. 1975. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. Dan žena je u nekim državama, primjerice Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini, ostao državnim praznikom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara