Prvi avion na laserski pogon

Prvi avion na laserski pogon

AMERIČKA NASA testirala je prvi prototip aviona pogonjenog laserskom zrakom, što je voditelj tog projekta nazvao "probijanjem novih granica u avijaciji".

Prvi put u povijesti avijacije testiran je model zrakoplova pogonjenog laserskom zrakom čiji se izvor nalazi na zemlji, u pokusu koji bi mogao postati prvi korak prema avionima bez pilota i pogonskog goriva.

Modelom zrakoplova duljine 1,5 m i sićušne mase od 300 grama izvršen je prvi let "laserskim avionom", koji su NASA-ini znanstvenici upravljali sa zemlje u hangaru svemirskog centra Marshall u Alabami. Avion je lansiran s platforme, nakon čega su uključeni laseri sa zemlje koji pogone jednostavne motore zrakoplova.

Zrakoplov je ostao na uzlaznoj putanji dok je laserska zraka bila uključena, a nakon gašenja zrake avion dugo klizio poput jedrilice, sve do uspješnog slijetanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditelj NASA-inog projekta Robert Bourdine, okupljenim je novinarima nakon testiranja izjavio: "Ovakav avion može letjeti sve dok izvor energije - u ovom slučaju laserska zraka - nije prekinut."

"Ovo je prvi put u povijesti da je jedan zrakoplov letio pogonjem isključivo laserskom energijom" - dodao je Bourdine.

Avioni na laserski pogon mogli bi se, ako buduća testiranja prođu kao i ovo, koristiti u komercijalne svrhe. Nedostatak pilota i pogonskog goriva, koje zauzima nemali dio volumena "običnih" zrakoplova, otvara više mjesta za mjerne uređaje i telekomunikacijsku opremu.

"Neka telekomunikacijska tvrtka mogla bi ugraditi transpondere u ovakve male avione, i dati im da lete iznad gradova. Takvi bi se zrakoplovi mogli koristiti za bilo što, od usmjeravanja telefonskih poziva do kabelske televizije i Interneta." - izjavio je Bourdine za BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara