Rapidni odgovor Aston Martina

Rapidni odgovor Aston Martina

ZVIJEZDA je rođena. Aston Martin u Detroitu predstavlja Rapide, studiju sportskog sedana i tako svima pokazuje da je spremno prihvatio rukavicu bačenu od strane Porschea i Maseratija. Panamera i Quattroporte imaju dostojnog konkurenta.

Više nego dobrodošla prinova u gami širi obzore jednoj od najslavnijih britanskih marki otvarajući joj širom vrata na američko, ali i ostala tržišta.
Rapide je vizualno i mehanički srodan modelu DB9, a najveća novost je dodatni par bočnih vrata u punoj veličini.

Odlična vijest, jer najpraktičniji Aston zadržava tekovine po kojima je službeni automobil agenta 007 stekao svjetsku slavu. Za dizajn je odgovoran Marek Reichmann, treći šef dizajna u posljednjih pet godina. 

Ispod lima je svoje mjesto našao 6.0 V12 sa 480 KS. Performanse su zasada nepoznate, ali je sasvim sigurno da će biti na razini očekivanja. Iako je 290 mm (240 mm povećanja razmaka između osovina i 40 mm povećani stražnji prevjes) dulji od izvornika, povećanje mase iznosi tek 136 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog malom povećanju mase je nova platforma koja koristi aluminijsku šasiju s elementima spojenim zakivanjem.

Usporedimo li ga pak s Maseratijevim Quattroporteom, Aston Martin je 45 kilograma lakši, pa jedini zaključak može biti da će se na cesti voditi mrtva bitka s talijanskim adutom.

U prijevodu, ubrzanje do 100 km/h neće trajati više od pet sekundi, a maksimalna brzina bi trebala biti vrlo blizu granice od 300 km/h.Rapide je razvijen u rekordnom roku, od prvih skica do gotovog modela proteklo je tek 24 tjedna. Što se pak tiče serijskog modela, on bi se u prodaji trebao naći najkasnije za tri godine.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara