SAD planira za pola smanjiti snage u Njemačkoj

SJEDINJENE Američke Države planiraju povlačenje svojih trupa iz Njemačke u mnogo većem opsegu od očekivanog, piše u četvrtak "Washington Post" pozivajući se na izvore u Pentagonu, te navodi da će SAD će broj svojih vojnika u Njemačkoj sa sadašnjih 71 000 smanjiti na 35 000.

Paralelno sa zatvaranjem velikih uporišta u Njemačkoj, koja su, kako napominje izvor iz Pentagona, "relikt prošlosti", trebalo bi biti izgrađeno više manjih vojnih baza u novim zemljama NATO saveza. Pritom se spominju Bugarska i Rumunjska u istočnoj Europi te Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan u srednjoj Aziji. Pentagon također, u svrhu "bržeg i efikasnijeg djelovanja protiv terorista", planira pojačanje vojnog prisustva u Aziji, prije svega u Tajlandu i Singapuru.

Njemački vojni ataše u Washingtonu Carsten Jacobson izrazio je iznenađanje planovima o drastičnom smanjenju američkih postrojbi u Njemačkoj. Berlin je, prema njegovim riječima, očekivao povlačenje 20 - 30 posto vojnika. Lokalni političari strahuju da bi se zatvaranjem vojnih baza drastično pogoršala gospodarska situacija u regijama u kojima se baze nalaze.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik Pentagona za vanjsku politiku Douglas J. Faith tvrdi da povlačenje vojnika iz Njemačke nije povezano s negativnim stajalištem ove zemlje glede američke vojne intervencije u Iraku nego da je ono dio nove strateške orijentacije američke vojske koja se planira već godinama.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara