Sinead O`Connor napala Papu nakon njegove isprike zbog pedofilije u Crkvi

Sinead O`Connor napala Papu nakon njegove isprike zbog pedofilije u Crkvi

Tekst: A.A.
Foto: JLP

IRSKA pjevačica Sinead O`Connor napala je papu Benedikta XVI. nakon njegove isprike irskim katolicima zbog zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika. U ekskluzivnom intervjuu Los Angeles Timesu bijesna je pjevačica rekla da pisana isprika nije dovoljna i da je stigla puno prekasno.

"Papa počinje svoje pismo naglašavajući da ga piše zbog svoje velike brige za ljude u Irskoj. Ako je bio toliko zabrinut, zašto su mu trebale 23 godine da napiše to pismo, i zašto on ili bivši papa nisu doletjeli u Irsku susresti se sa žrtvama zlostavljanja i ispričati im se?", ljuta je pjevačica, koja i sama ima četvero djece.

"Irski svećenici nisu djelovali neovisno od Vatikana"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjevačica je ljuta i zbog toga što iz pisma proizlazi da je irska katolička hijerarhija djelovala neovisno od Vatikana. "Postoje dokumenti koji dokazuju da je to laž", kaže O`Connor. Optužuje sam vrh crkvene hijerarhije za odbijanje javne rasprave o pedofiliji u Crkvi sve do 2001. godine. "Još su 1987. godine znali što se događa, ako ne i ranije", misli Sinead.

"Trebalo bi doći do kriminalne istrage ukupne katoličke hijerarhije tamo gdje je zlostavljanje bilo problem. Trebalo bi doći do kriminalne istrage Vatikana. Trebalo bi doći i do kriminalne istrage Pape", odlučna je pjevačica, no tu ne staje već poziva Papu na odstupanje sa svoje funkcije.

"Papa bi trebao odstupiti"

"Papa bi trebao odstupiti zato što nije djelovao u kršćanskom duhu i zaštitio djecu, i zato što je njegova organizacija desetljećima djelovala tako da sačuva svoje poslovne interese umjesto da bude zabrinuta za interese djece", odlučna je pjevačica. Sinead je poznata i po tome što je svoje neslaganje s politikom prošlog katoličkog poglavara, pape Ivana Pavla II., izrazila tako što je poderala njegovu fotografiju tijekom emisije Saturday Night Live 1992. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara