Stomatolozi upozoravaju na nove komplikacije pri piercingu jezika

Stomatolozi upozoravaju na nove komplikacije pri piercingu jezika
PIERCING jezika, koji se radi već stoljećima, danas je vrlo popularan među mladima, ali stomatolozi upozoravaju da može imati i ozbiljne posljedice.

Osim infekcije, krvarenja i ožiljaka, piercing jezika može uzrokovati i napuknuća na zubima te oštećenja živca. "Piercing u ustima može dovesti do niza komplikacija, a neke mogu biti opasne po život", upozorio je Tamer Theodossy s londonskog Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvješću objavljenom u stručnom časopisu British Dental Journal, Theodossy je opisao kako je 28-godišnjoj djevojci jezik otekao i potpuno prekrio "ukras" kojim je probušen. Bila je potrebna operacija da bi se ukras odstranio.

"Piercing u usnoj šupljini sa sobom nosi i visok rizik infekcije s mogućnošću prenošenja mikroorganizama poput HIV-a, virusa hepatitisa B i C, herpesa simpleksa, Epstein-Barrova virusa i kandide", dodao je. Herpes simpleks povezan je s tzv. groznicama koje se pojavljuju na usnama, dok Epstein-Barrov virus uzrokuje mononukleozu.

Dr. Mervyn Druian iz Britanskog društva stomatologa dodao je kako piercing jezika može uzrokovati brojne komplikacije. "Problem je u tome što je piercing postao vrlo moderan modni dodatak za određen profil ljudi," zaključio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara