Švicarska policija uhitila slavnog redatelja Romana Polanskog

Švicarska policija uhitila slavnog redatelja Romana Polanskog

Tekst: I.M.L.
Foto: JLP

PROSLAVLJENI svjetski redatelj, 76-godišnji Roman Polanski uhićen je u subotu kada je iz Francuske putovao u Švicarsku kako bi primio nagradu za životno djelo na filmskom festivalu u Zurichu. Polanski je uhićen na temelju međunarodne tjeralice koja je za njim raspisana prije 31 godinu zbog nezakonitog seksa s 13-godišnjakinjom. To se dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama 1977. godine, ali je Roman prije uhićenja pobjegao u Francusku, čije državljanstvo također posjeduje. Od tada nije kročio na američko tlo, a čak je izbjegavao režirati filmove u Velikoj Britaniji zbog straha od izručenja.

Posljednjih je godina Polanski, koji je rodom Poljak, radio na odbacivanju optužnice za silovanje, ali mu je američki sudac formalno odbio zahtjev u svibnju ove godine. Sudac Peter Espinoza mu je predložio da se vrati u SAD kako bi se poradilo na smanjenju početne optužnice, po kojoj bi mogao dobiti doživotni zatvor, ali Romanov odvjetnik tu ideju odbacuje tvrdeći kako će ga odmah uhititi kao bjegunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Samantha Geimer traži odbacivanje optužnice

Žrtva cijele priče, Samantha Geimer s kojom je, kao 13-godišnjakinjom, Polanski imao seksualni odnos, također je tražila odbacivanje optužnice jer nastavak publiciteta oko cijele priče "šteti njoj, njezinom suprugu i njihovoj djeci". Polanski u SAD-u nije bio više od 30 godina, a Oscara kojega je osvojio 2002. godine za film "Pijanist", preuzeo je glumac Harrison Ford, koji je 1988. glumio u njegovom trileru "Frantic".

Organizatori filmskog festivala u Zurichu izjavili su kako je pritvaranje Polanskog izazvalo "šok i nevjericu", ali prikazivanje retrospektive njegova rada će se nastaviti, prenosi BBC. Također, održana je i posebna ceremonija koja je omogućila svima da izraze solidarnost s Romanom Polanskim i divljenje njegovom radu. Veliki redatelj je za sada siguran jer Švicarska nema dogovor o izručenju sa SAD-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara