Talijani će za Uskrs potrošiti milijardu eura na hranu

Talijani će za Uskrs potrošiti milijardu eura na hranu
VIŠE od 17 milijuna Talijana krenut će na put za uskrsne blagdane, najavljuje agencija koja prati kretanja u društvu Telefono Blu. Očekuje se da će Talijani tijekom blagdana potrošiti oko milijardu eura za hranu.

Najveći broj Talijana ići će u izletišta na Apeninskom poluotoku posebno u regije Liguria i Emilia-Romagna. Zabilježen je pravi boom gostiju u seoskom turizmu. Čak 60 posto smještajnih kapaciteta bit će ispunjeno u Italiji za uskrsne blagdane tijekom kojih će biti otvoreni i neki hoteli, na primjer u Riminiju, koji su bile zatvoreni preko zime. Procjenjuje se da će ovogodišnji uskrsni turizam polučiti bolji financijski uspjeh od prošlogodišnjeg.

Veliko zanimanje vlada, kao i uvijek, za gradove umjetnosti kao što su Rim i Venecija, koji su i posebno nadzirani zbog mogućih terorističkih napada. U Rim je stiglo i podosta hrvatskih turista. U cijeloj Italiji bit će otvoreni muzeji i arheološka nalazišta i za Uskrs i za Uskrsni ponedjeljak.

Mnogi Talijani, oko 15 posto, izabrali su za svoje odredište gradove u inozemstvu, a na prvom mjestu su Pariz i London, slijedi Madrid bez obzira na nedavne atentate islamskih terorista.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Milanu, Rimu, Torinu vlada posebno veliko zanimanje za izlete u Prag i Budimpeštu. Neke zrakoplovne kompanije nude letove po pet eura, na primjer Rim - Pariz ili Prag. Talijani sa sjeveroistoka će po tradiciji otići u Istru, a mnogima će odlazak u Hrvatsku biti test za ljetni odmor. Ako će im se svidjeti i ako će im cijene odgovarati, onda će tijekom uskrsnih blagdana rezervirati smještaj za ljetne mjesece. Kako se sve manje koristi cijeli odmor odjednom, tako će, ovisno o ponuđenim cijenama, Talijani biti zainteresirani i za odlazak u Hrvatsku u mjesecima izvan kolovoza, tradicionalnog ferragosta.

Prema procjeni Telefona Blu u Italiju će za uskrsne blagdane stići oko tri milijuna stranih gostiju.

Mnogi talijanski i strani gosti dolaze u Rim da bi prisustvovali križnome putu u petak uvečer kod Colosseuma na kojem će i ove godini biti papa Ivan Pavao II.

Uskrsni blagdani za Talijane znače i kupnju slatkog kolača u obliku golubice, te čokoladnih jaja. Prema podacima udruge slastičarskih tvornica u posljednjih pet godina kupnja slatkih golubica je porasla za 12,3 posto, a čokoladnih jaja za čak 23,9 posto. Udruga slastičarskih tvornica u okviru Confindustria, udruženja industrijalaca, iznosi da je u 2003. potrošeno 40 milijuna golubica i 45 milijuna jaja od čokolade. Ukupno se za Uskrs potroši 34.200 tona slatkiša. Talijanski listovi napadaju neuobičajeno visoke cijene hrane, posebno janjetine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara