Tour d´Argent slavi milijuntu prešanu patku na jelovniku

Tour d´Argent slavi milijuntu prešanu patku na jelovniku
PARIŠKI restoran Tour d´Argent, koji se kiti titulama "najstarijeg", "najvećeg" ili "najpoznatijeg na svijetu", priprema se za ključni datum u svojoj četiristoljetnoj povijesti proslavu milijunte prešane patke pripremljene u restoranu.

Uz veliki vatromet pirotehnike i gostujućih zvijezda, očekuje se da će legendarni vlasnik restorana Claude Terrail (85), uz milijuntu patku na tanjuru, upravljanje slavnim restoranom predati svom sinu.

Iako povijest restorana Tour dArgent, smještenog na obali Seine uz katedralu Notre Dame, datira iz 1582. godine, recept spravljanja prešane patke potječe iz 1890. godine. Ugrubo, radi se o pačijim prsima i batacima pripremljenima u portu, konjaku i sokovima dobivenima od prešanja ostatka patke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ondašnji se vlasnik za svaku pojedenu patku kao suvenir dosjetio dijeliti karticu s njezinim brojem i ta se tradicija održala do danas.

Tako je poznato da je bivši japanski car Hirohito dvaput posjetio Tour dArgent i pojeo patku broj 53.211 davne 1921. godine, a zatim i patku 423.900 točno pedeset godina kasnije.

Britanski kralj Edward VII slistio je patku broj 328 u prvoj godini pripreme, američki predsjednik Theodore Roosevelt patku 33.642 godine 1910., a bivši američki gradonačelnik Rudy Giuliani u studenome prošle godine uživao je u žrtvi broj 971.612.

Zidovi ovog slavnog restorana prepuni su fotografija još slavnijih ličnosti koje su u njemu objedovale kroz povijesti. Postojeći vlasnik najradije se sjeti Ave Gardner, Orsona Wellesa, Errola Flynna ili Jane Mansfield, koje je smatrao prijateljima, pa sve do Johna F. Kennedyja, Winstona Churchilla i Alexandera Fleming, koje smatra "zaslužnima za čovječanstvo".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara