Tužan kraj Husseinovog Lamborghinija

Tužan kraj Husseinovog Lamborghinija

Najtraženiji terenski model među kolekcionarima i možda najekstravagantniji Lamborghinijev proizvod u povijesti slavne talijanske tvrtke očito se nije toliko svidio američkim vojnicima, koji su upravo na jednom od tristotinjak ikada proizvedenih primjeraka modela LM002 odlučili testirati učinak auto-bombe.

Nije i nikada neće biti poznato je li raritetni Lamborghini odabran iz odmazde ili pak iz neznanja da se radi o gotovo pa spomeniku automobilske industrije. Naime, plavi LM 002 je pripadao Udayu Husseinu, Sadamovom najstarijem sinu, koji je u Mosulu sredinom 2003. godine zajedno s bratom Qusayem ubijen u okršaju s američkim vojnicima.

Fotografije prikazuju vozilo prije i poslije simulacije izvedene 18. srpnja 2004. godine. Prema nekim informacijama, u pitanju je ipak bilo neznanje. Američki vojnici usprkos luksuznom interijeru i V12 motoru ispod lima nisu uspjeli zaključiti kako se radi o vrijednom vozilu kojeg bi trebalo sačuvati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lamborghini LM 002 je bio Lamborghinijev prvi serijski terenac. Razvijen je na osnovi prototipa Chettah iz 1977. godine, a premijerno je prikazan 1986. godine na Brussels Auto Show-u. Agresivno dizajnirano vozilo obilovalo je luksuzom i snagom iz V12 benzinskog motora (440 KS). Reći ćemo još kako je 4.8 metara dugi Lamboorghini postizao 188 km/h i imao spremnik goriva kapaciteta 290 litara.

Proizvedeno je nešto više od 300 primjeraka. Prvi je isporučen marokanskom kralju Hassanu, a posljednji primjerak britanskom kupcu, i to 1993. godine. Posljednja serija od 60 primjeraka nosila je ime LM/A, a predstavljena je 1992. godine na detroitskom salonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara