U mikrovalnoj pećnici brokule gube 85 posto antioksidansa

U MIKROVALNOJ pećnici brokule izgube oko 85 posto antioksidansa, dok brokule kuhane na pari zadržavaju većinu tih tvari korisnih u borbi protiv raka.

Antioksidansi štite organizam jer mogu deaktivirati štetne tvari, poput slobodnih radikala koji imaju štetne posljedice na nasljeđe i tako mogu potaknuti razvoj zloćudnih bolesti.

Antioksidansa ima u mnogim vrstama povrća. U normalnim okolnostima dnevna prehrana sadržava dovoljne količine antioksidansa, a njihova koncentracija u hrani ovisi o načinu pripreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najštetnija je priprema u mikrovalnoj pećnici jer tako brokula u prosjeku izgubi 85 posto najvažnijih antioksidansa, dokazala je Christina Garcia Viguera sa španjolskog Sveučilišta Espinado u Murciji, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture.

Povrće se može pripremati i na pari, pri čemu je gubitak najmanji i iznosi samo šest posto. Gubitak zdravih sastojaka povrća može uzrokovati i blanširanje povrća prije zamrzavanja, pokazala je studija.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara