Ubio se najpoznatiji svjetski kuhar zbog smanjene ocjene

Ubio se najpoznatiji svjetski kuhar zbog smanjene ocjene

JEDAN od najpoznatijih svjetskih kuhara, Francuz Bernard Loiseau, ubio se jer je njegov restoran "Cote dOr" dobio 17 umjesto očekivanih 19 zvjezdica u gurmanskom vodiču GaultMillau.

Loiseau je nađen mrtav u svojoj kući na selu, a pored njega je nađena lovačka puška. Čuveni kuhar se ubio tjedan dana nakon izlaska najnovijeg izdanja jednog od najcjenjenijih kulinarskih vodiča - GaultMillau.

Naime, u tom je vodiču Bernardov restoran umjesto dotad uobičajenih 19 zvjezdica (od mogućih 20) dobio "samo" 17, što je kuhara toliko deprimiralo da je digao ruku na sebe.

Sada su kritičari i sami suočeni s kritikom mnogih francuskih kuhara, koji tvrde da su djelatnici GaultMillau-a "natjerali Bernarda preko ruba".

"Mislim da ga je GaultMillau ubio. Kad ste vođa čopora i odjednom te sasijeku, to boli. Strašno ga je to pogodilo." - izjavio je bivši Bernardov kolega Paul Bocuse.

No, kulinarski vodič ne priznaje ni djelić krivnje za samoubojstvo čuvenog kuhara, nego tvrdi kako je Loiseau imao i drugih problema, zbog kojih se na kraju ubio.

"Još u 2000.-oj rekao nam je da će smanjivanje ocjene njegovom restoranu shvatiti kao izazov." - izjavio je direktor GaultMillau-a Patrick Mayenobe, te dodao: "Veliki kuhar je sigurno imao i drugih problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliki je interes za ocjene restorana u Francuskoj najbolje pokazuje činjenica da su urednici Michelinovog vodiča, uz GaultMillau najcjenjenijeg francuski vodiča za gurmanea, nedavno počeli objavljivati ocjene restorana nekoliko dana prije najavljenog roka kako bi izbjegli medijske špekulacije.

Ipak, kulinarski majstori tvrde da je pritisak kritike ponekad nepodnošljiv.

"Kritičari se igraju s nama. Malo nam daju, pa nam malo uzmu. Mislim da je Bernard pukao od toga" - izjavio je još jedan cijenjeni francusku ugostitelj, Jacques Lameloise, čiji restoran dobija najviše ocjene od Michelina i GaultMillau-a.

"Bernard mi je da će se ubiti ako izgubi i jednu zvjezdicu" - tvrdi Lameloise.

Nesretni kuhar bio je vlasnik tri restorana u Parizu, a njegova kulinarska grupa 1998. upisana je na svjetske burze, čime se nije mogao pohvaliti nijedan drugi kuhar na svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara