Umro pionir world musica Babatunde Olatunji

PIONIR world musica, glazbenik Babatunde Olatunji, nigerijski bubnjar i vođa benda čiji je album "Drums of Passion" 1959. popularizirao afričku glazbu među širom američkom publikom, umro je u 76. godini, objavili su bolnički izvori u četvrtak.

Olatunji, rođen i odrastao u nigerijskom ribarskom selu, umro je u nedjelju u bolnici Salinas Valley, rekao je glasnogovornik bolnice, ne navodeći detalje.

Glazbenikova kći izjavila je New York Timesu da je otac umro od komplikacija uzrokovanih šećernom bolesti.

I dok je u karijeri utjecao na brojne glazbenike i skupio velik broj priznanja, kritičari kažu da je albumom "Drums of Passion" upoznao Amerikance sa složenošću i snagom afričke glazbe. Također se smatra prvim afričkim albumom snimljenim u modernom studiju.

Olatunji je u SAD došao 1950. godine na studij na Morehouse College u Atlanti, gdje se spremao za diplomatsku karijeru. No, tijekom studija na sveučilištu u New Yorku, okupio je skupinu afričkih bubnjara i krenuo sasvim drugim smjerom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bend je svirao na skupovima za zaštitu ljudskih prava, koje je vodio Martin Luther King, nastupao je u poznatoj "Radio City Music Hall" u New Yorku i povremeno snimao za izdavačku kuću Columbia Records.

Olatunji je 1991. godine osvojio američku glazbenu nagradu Grammy za suradnju s bubnjarom skupine Grateful Dead Mickeyjem Hartom na "Planet Drumu", a napisao je i glazbu za nekoliko brodvejskih i holivudskih predstava i filmova.

Olatunjijev zadnji album "Love Drum Talk" izdan je 1997. godine i osvojio nominaciju za Grammyja 1998. godine za najbolji album world music glazbe.

(Hina) bcav bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara