UV slike Saturnovih prstenova

UV slike Saturnovih prstenova

NAJNOVIJE UV slike Saturnovih prstenova daju nam naznake o evoluciji, nastanku ali i samom sastavu prstenova.

Najbolja snimka Saturnovih prstenova ikada snimljenih u UV dijelu spektra, otkriva da se mnogo više leda nalazi prema vanjskim dijelovima prstena, dajući time naznake o načinu formiranja prstenova, ističu dva znanstvenika sa University of Colorado, Builder, koji su uključeni u misiju Cassini.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači Joshua Colwell i Larry Esposito ističu kako su slike, koje su snimljene u UV spektru tijekom SOI-a, 30. lipnja, jasno pokazale varijacije u sastavu A, B i C prstenova. Esposito, koji je 1979. otkrio Saturnov F prsten koristeći se podacima s letjelice Pioneer 11, sada je voditelj Cassinijevog UVIS-a (Ultraviolet Imaging Spectrograph), instrumenta vrijednog 12.5 milijuna dolara koji se nalazi na samom Cassiniju.

Colwell je iz podataka napravio slike koje se nalaze uz ovaj članak - kolorisitički pojačane.Sustav prstenova počinje iznutra prema van s D, C, B i A prstenom, koje slijede F, G i E prstenovi.

Crvena boja na 2 slike koje se nalaze uz ovaj članak pokazuju područja sastavljena od prljavijih, vjerojatno manjih čestica. Plavkasta i zelenkasta područja su područja nešto većih čestica, mahom sastavljenih od leda.

Izvor vijesti i fotografija: www.croeos.net

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara