Vlado Kalember je umjetnik, Alka i Grašo nisu?

Vlado Kalember je umjetnik, Alka i Grašo nisu?

Osim časti i činjenice da te i država uvažava kao umjetnika, domaćim estradnjacima članstvo u Hrvatskoj zajednici slobodnih umjetnika važno je jer uključuje plaćanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja od strane države. Ovogodišnji popis "sretnika" koji su ušli u Zajednicu donosi nekoliko estradnih marginalaca, dok su neke glazbene zvijezde po tko zna koji put odbijene.

Tako se "umjetnicima" odnedavno nazivaju Vlado Kalember i Ivan Mikulić, dok je Alki Vuici i Petru Graši taj status odbijen. Odbijenice je nekoliko godina zaredom dobila i Nina Badrić, pa je u potpunosti odustala od namjere da ju država proglasi umjetnikom. To što je jedna od najtiražnijih hrvatskih pjevačica, žiriju (čiji se članovi drže u tajnosti) očito nije važno.

Za status umjetnika potrebno je, naravno, ispuniti određene uvjete, a to su zadovoljavajući broj hitova i albuma, te godišnji prihodi manji od 100.648 kn (odakle im taj iznos, nismo uspjeli saznati). Međutim, priča o novcima kao uvjetu pada u vodu činjenicom da je prošle godine u ovo probrano društvo primljen pijanist Ivo Pogorelić, čija godišnja zarada itekako premašuje "dozvoljenu svotu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi stvar bila još više paradoksalna, prošle je godine u Zajednicu primljen Mucalo, pa umjetnički kriteriji kojima se postaje umjetnik zaista nisu jasni. U znak protesta, 19 je domaćih izvođača na novi izbor reagiralo žalbom, a ogorčena Alka Vuica najavljuje čak da će zabraniti izvođenje svih svojih pjesama (podsjetimo, napisala je evegreene poput "Gdje Dunav ljubi nebo" i "Hajde da ludujemo").

Posljednju riječ o članstvu daje ministar kulture Božo Biškupić, koji očito smatra da su Mucalo, Mikulić i Kalember više doprinijeli razvoju kulture, te zaslužuju da im država plaća doprinose. Za razliku od njih, izvođači koji pune dvorane i stalno su prisutni na top listama očito moraju pričekati neke bolje dane, u kojima će im neki drugi ministar priznati umjetnički status, a time i relevantnost na domaćoj sceni.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara