Vrlo dobri Pipsi u Gavelli

Vrlo dobri Pipsi u Gavelli

TOKOM svoje karijere Pipsi su promijenili sve što se dalo promijeniti - od gotovo kompletnu postave do glazbenog stila, koji se sada bazira na više ili manje uspješnoj Ripperovoj inspiraciji Radioheadom, Mercury Rev-om i sličnim bendovima.

Dapače, glavni vokal i kreativna snaga Pipsa, Dubravko Ivaniš, otišao je toliko daleko da je doslovno preuzeo klavirsku dionicu Radioheadove "Pyramid Song" i na njemu bazirao jednu od svojih pjesama. No, to ipak ne znači da Pipsi nemaju izvrsnih i originalnih pjesama.

Dapače, njihove najbolje pjesme, poput "Porculana" i "2x2", su upravo one u kojima Dubravko (neki ga zovu Ripper, neki Daddy, mi ćemo ga zvati imenom) potpuno odbaci vanjske utjecaje i posegne duboko u sebe.

Koncert u Gavelli bio je baziran pretežno na posljednjem albumu "Drveće i Rijeke", ali nisu zaboravljeni ni "Bog" ni "Fred Astaire", a odsvirana je i nova pjesma nazvana "Onaj kojeg nema" koja, uzgred budi rečeno, zvuči izvrsno, vrlo nabrijano ako se uzme u ozbir trenutno glazbeno usmjerenje Pipsa.

Jedna stvar se Pipsima mora priznati, a to je, kako to sportski novinari vole reći, 150-postotni angažman oko kvalitete zvuka kojeg isporučuju publici, pa je tako na pozornici čak osmero ljudi stvaralo impresivnu zvučnu kulisu "podebljanu" elektronikom, koja se protezala od posve suptilnih "Bake Lucije" i "Vjetra" pa do white noisea u "Rositi Pedringo".

Gavella je bila popunjena do zadnjeg mjesta, a pedesetak ljudi, mahom novinara, koncert su proveli stojeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako dobar dio odsviranih pjesama pripada zadnjem albumu "Drveće i rijeke", najtoplije reakcije publike ipak su izazvale "Dan, mrak",  "Bog", "Narko" i "Na putu prema dolje", kao i "Poštar lakog sna" - pjesme s prethodna dva albuma. No, oko 300 fanova Pipsa (plus 80-tak novinara) jasno je pokazalo da itekako dobro znaju i vole pjesme s "Drveće i rijeke".

Najbolje pjesma sa zadnjeg albuma i prema mnogima najbolja pjesma Pipsa ikada, "Porculan", nije odsvirana, ali su zato umjesto nje Pipsi odsvirali zanosnu "2x2", pjesma s novog albuma čija live izvedba je sama vrijedna cijene ulaznice.

Zadnji album Pipsa, koncerti u Aquariusu, Kuglani i Gavelli odsvirani majstorski uz maksimalan trud i pripremu, najava mini-turneje po Velikoj Britaniji - sve su to pokazatelji kako su Pipsi definitivno na uzlaznoj putanji - ma koliko vas Dudo pokušavao uvjeriti u suprotno.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara