Zaboravio Picassa u newyorškom metrou i... pronašao ga

Zaboravio Picassa u newyorškom metrou i... pronašao ga
ČOVJEK koji je u newyorškoj podzemnoj željeznici zaboravio dvije umjetničke slike, među kojima i Picassovu litografiju, pronašao ih je u ponedjeljak, a nalaznik, "milosrdni Samaritanac", dobio je tisuću dolara za svoj trud.

"To je genijalno. New York je čudesan grad", uzviknuo je William Bailey s olakšanjem pred novinarima.

Noćna mora tog 63-godišnjeg uokvirivača započela je u četvrtak, kada je ušao u vagon podzemne željeznice i sjetio se da je mapu s crtežima ostavio prislonjenu uz stup na peronu.

S litografijom Pabla Picassa bila je i studija Sophie Matisse, praunuke francuskog slikara, nadahnuta Picassovom "Guernicom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bailey je odmah sišao na sljedećoj postaji i žurno se vratio taksijem na mjesto gdje je ostavio mapu, ali kada je došao na peron, mape više nije bilo.

Zatim je otišao u najbližu crkvu gdje je briznuo u plač. "Nikada nisam osjetio takvu paniku", rekao je on.

Slike su pripadale dvama klijentima uokvirivača. Picasso nije bio procijenjen, ali ima sentimentalnu vrijednost za vlasnicu koja ga je dobila kao vjenčani dar. Sophie Matisse je nedavno prodana za 6500 dolara.

Pošto je obrisao suze, smeteni je uokvirivač pohitao postaviti obavijesti u metrou, obećavši nagradu nalazniku. O događaju su izvijestile tamošnje novine i tako upozorile uličnog prodavača knjiga na crno koji je mapu s crtežima dobio iz ruku dviju osoba koje su izašle iz podzemne željeznice.

Prodavač je pozvao Baileyja čiji su podaci bili navedeni na mapi i predao mu je u ponedjeljak na uglu ulice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara