Zaveo ga Internet

Zaveo ga Internet

UPITATE li nekog iole informiranijeg hrvatskog surfera da navede ime jednog informatičkog novinara, najčešći odgovor gotovo sigurno bio bi "Oleg Maštruko".

Maštruko je izuzetno plodan novinar (neki će reći da je to zapravo eufemizam za skribomana), u svojoj je karijeri napisao više od 900 članaka za svoje matične listove Bug i Mrežu, kao i za Playboy, Banku, Globus, Hrvatski vojnik i Tjednik.

Iako se njegov kritički stil pisanja mnogima ne sviđa (pod ovo "mnogi" ubrojite sve s flash ulaznim stranicama na web siteovima, polupismene novinare, linuksaše itd.), ne može se zanijekati činjenica da su upravo njegovi tekstovi često predmeti burnih rasprava informatički obrazovanih ljudi, što najbolje govori o Olegovoj sposobnosti za odabir teme i pristup istoj.

Nedavno objavljena (zapravo je objavljena još prošle godine, ali debelo kasnimo s recenzijom) Maštrukova knjiga "Zameo ih Internet" zbirka je odabranih kolumni objavljenih u časopisima Bug i Mreža, od kojih su neke i dan danas itekako aktualne, a neke vezane za vrijeme u kojem su napisane. Poseban "začin" knjizi daju Maštrukovi komentari svake kolumne dodani 2003.

U samoj srži Maštrukovih kolumni je kritika (iako i tu ima par iznimaka), bez obzira na to odnosi li se ona na nekadašnji rat Metallice i Napstera oko razmjene mp3-ca, informatičku nepismenost, fanatizam linuksaša, upotrebu TV sadržaja na webu (streaming video) ili pak Olegovu omiljenu "metu" - domaće web portale.

Kritizirati kritičara zeznuta je stvar. Naime, u slučaju da se odvažite, budite svjesni da vam kad-tad može uzvratiti. Pa obavimo to brzo.

Maštruko portale često identificira s tekstovima objavljenim na njima, a rad na portalima s novinarstvom, iako bi kritičar takvog kova trebao znati da je novinarstvo, odnosno članci objavljeni na nekom portalu, tek jedan od segmenata po kojem se sudi kvaliteta sitea. Da Maštrukove kriterije primjenimo šire od Hrvatske, ni Google i Yahoo, siteovi bez svojih vijesti, ne bi dobili prolaznu ocjenu.

Druga stvar na koju imamo prigovor je činjenica da njegov tekst nerijetko zabrazdi u tok misli. Iako autor vjerojatno misli da je upravo to njegova vrlina koja mu daje dozu vrckavosti i lucidnosti, činjenica je da bezbrojnim digresijama Maštruko ponekad dosađuje, a da se do zanimljivih i duhovitih misli uglavnom dolazi tek u drugoj polovici teksta kad se Maštruko dotakne srži teme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maštruko je tu i tamo spreman i na samokritiku, pa u komentarima kolumni ponekad priznaje vlastite pogreške pri pisanju izvornih tekstova.

Teme kolumni odabranih za "Zameo ih Internet" toliko su međusobno različite da je knjigu gotovo nemoguće shvatiti kao mali pregled "odrastanja" Interneta, osim za čitatelje koji imaju "Internet staž" usporediv s Maštrukovim.

Tako se npr. u kolumni "Na Altavisti sam, dakle jesam" kao najučinkovitija Internet tražilica navodi www.altavista.com, za koju oni koji surfaju po Internetu od 2000 gotovo sigurno nisu čuli.

No, upravo će se pri čitanju takvih kolumni čitaocima s duljim "stažem" javiti onaj ugodan nostalgični osjećaj "dobrih starih vremena" (iako ta dobra stara vremena uključuju i "doživljaje" poput čekanja od 5 minuta za učitavanje slike od 25 Kb).

Tu postoji i druga strana priče, a to je da će čitatelj - pripadnik "Hoću Internet" generacije najvjerojatnije vrlo brzo odustati od čitanja, budući da Oleg kao s impresivnim stažem informatičkog novinara i webmastera u svojim kolumnama ne troši previše vremena na objašnjavanje termina koji se među iole informiranima podrazumijevaju sami po sebi.

"Zameo ih Internet" je, naravno pod uvjetom da vas koliko-toliko zanima neobična fenomenologija razvoja Interneta u zadnjih pet godina, izuzetno čitljiva knjižica koju ćete najvjerojatnije pročitati u jednom dahu.

Izdavač knjige je naklada Jesenski i Turk, a kupiti je možete po cijeni od 39 kuna. Kako i priliči ovakvom izdanju, izdavač se pobrinuo da se knjiga može naručiti putem Interneta.

Neven Barković, Matija Babić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara