Željko Kerum, jedan od brojnih političara koji nije mogao držati zakopčane hlače

Željko Kerum, jedan od brojnih političara koji nije mogao držati zakopčane hlače

Tekst: J.D.
Foto:
Jakov Prkić/Cropix, JLP, AFP

ŠOKANTNA objava splitskog gradonačelnika Željka Keruma o tome kako ostavlja suprugu da bi se skrasio sa svojom mnogo mlađom ljubavnicom nekako se čini kao očekivana vijest od čovjeka kojeg dobar dio Hrvatske voli mrziti. Kerum se tako pridružuje cijelom nizu svjetskih, ali i hrvatskih političara koji su se našli usred seks skandala.

Najpoznatiji od takvih slučajeva je onaj bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i njegove suradnice Monice Lewinsky. Nakon što je početkom 1998. godine slučaj izašao u javnost, a krajem iste godine naveo tadašnjeg američkog predsjednika na krivokletstvo (dovoljno se sjetiti izjave "nisam, ponavlja, nisam imao seksualne odnose s tom ženom"), protiv Clintona je čak pokrenut postupak za opozivom. On je sve uspio preživjeti, ali je slučaj ostao sastavnim dijelom američkog političkog folklora.

Kalmeta, Šeks, ...

Kerum nije čak ni prvi hrvatski političar koji se našao u ovakvoj situaciji. Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, razveo se od svoje supruge nakon osmogodišnje izvanbračne veze sa suradnicom iz zadarskog Gradskog poglavarstva Dolores Grdović, s kojom se kasnije i vjenčao. Njegov stranački kolega Vladmir Šeks, 2003. se vjenčao s Anicom Resler, a šuškalo se da je zbog veze s njom ostavio dugogodišnju suprugu Mariju.

Malo je drukčiji primjer IDS-ovog predsjedničkog kandidata Damira Kajina, koji se rastao od Alice del Bianco nakon što ga je ona prekomjernom potrošnjom dovela na rub bankrota. Kajin se, po riječima svjedoka, još uvijek oporavlja od tog braka. SDP-ov Slavko Linić razveo se od bivše supruge Berte, kojoj je nakon razvoda ostavio pola imovine, a sada živi sa Ksenijom Čule.

Posebna je priča zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je se 1996. godine razveo od supruge Vesne, nakon čega je ona vrlo povoljno kupila stan u Preradovićevoj ulici u centru Zagreba. Vrlo uskoro Milan i Vesna Bandić shvatili su da ne mogu jedno bez drugoga, pa su obnovili bračne zavjete.

Kad se ode izvan hrvatskih granica, stvari su također hektične.

Don Sherwood, ljubavnica i nasilje

Zastupnik američke Republikanske stranke Don Sherwood svoje je mjesto u američkom Kongresu izgubio upravo zbog vanbračne afere. 2004. godine se otkrilo da je Sherwood, koji je u Kongresu služio od 1999. godine, imao ljubavnicu. No, stvari nisu stale na tome. Cynthia Ore, Sherwoodova ljubavnica, te je godine nazvala policiju i tvrdila kako ju je Sherwood pokušao ubiti. On je sam negirao takve optužbe.Slučaj nije izašao na sud, jer niti Sherwood niti Ore nisu dali dodatne detalje o incidentu, ali cijela stvar naprosto je morala postati temom izbora. I zaista, Sherwood je 2006. godine uspio osigurati nominaciju svoje stranke za još jedan mandat, ali je njegov protivnik iz Demokratske stranke Chris Carney iskoristio Sherwoodovu aferu u svojoj kampanji. Sherwood se ispričao svojim biračima, no to mu nije uspjelo pomoći, pa je izgubio izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skandal za skandalom

Gotovo istodobno izbila je afera u kojoj je republikanski senator Mark Foley postao upleten u seks skandal, kad se otkrilo da je muškim zaposlenicima svog osoblja slao lascivne poruke preko e-maila i servisa za chat. Foley je prvo negirao optužbe, pa je nakon iznošenja dokaza u medijima morao dati ostavku. Zamijenio ga je demokratski političar Tim Mahoney koji se dvije godine kasnije i sam našao usred seks skandala.

U rujnu 2008. godine, dvije godine nakon skandala s Foleyjem, otkrilo se da je Mahoney pristao platiti svojoj bivšoj ljubavnici i zaposlenici, ženi imena Patricia Allen, 121,000 dolara kako ne bi otkrila detalje o njihovoj aferi. Mahoney je također Allen obećao zaposliti u državnoj službi, na posao s godišnjom plaćom od 50,000 dolara. Nakon što se afera otkrila, stvari su krenule nizbrdo po nestašnog senatora. Prvo je izgubio izbore, onda ga je supruga ostavila, a trenutno i FBI istražuje navode o zapošljavanju ljubavnice.

U Europi druga pričaClinton, Sherwood i Mahoney samo su neki u nizu američkih političara čija je karijera ostala obilježena vanbračnim aferama. Tu si i bivši guverner države New York Eliot Spitzer, trenutni guverner države New York David Patterson, super korumpirani bivši gradonačelnik Detroita Kwame Kilpatrick, bivši demokratski kandidat za predsjednika John Edwards, a uvijek se pričalo i da je jedan od najomiljenijih američkih predsjednika John Kennedy volio avanture izvan braka.

I dok američkim političarima razne afere uglavnom štete karijeri, u Europi situacija zna biti drukčija. Čak se ponekad čini da upravo šaranje sa strane povećava privlačnost europskih vođa. Dobar primjer za to je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se dosad ženio tri puta. Od 1982. pa do 1996. Sarkozy je bio u braku s Marie-Dominique Culioli. 1996. njih su se dvoje razveli zbog dugogodišnje Sarkozyjeve ljubavi s televizijskom voditeljicom  Ceciliom Ciganer-Albéniz. I ta je ljubav potrajala samo dok predsjednik nije upoznao Carlu Bruni, s kojom se vjenčao 2008. godine. Danas se više nitko ni ne sjeća njegovih bivših supruga.

Prošle godine objavljeno je kako je ruski premijer Vladimir Putin ostavio svoju suprugu zbog 30 godina mlađe zlatne olimpijke Aline Kabajeve, koju je upoznao kad je ona u siječnju 2008. godine pristupila njegovoj političkoj stranci u siječnju ove godine. Priča se ispostavila neistinitom, ali teško je zamisliti da bi pretjerano naškodila čovjeku koji Rusijom vlada čvrstom rukom. Ne treba posebno spominjati Silvija Berlusconija, čije su afere s prostitutkama i eskort damama već neko vrijeme tema svih tabloida, ali i ozbiljnih medija diljem svijeta. Talijanskom premijeru popularnost među narodom nije ni najmanje pala zbog tih navoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara