Žene su zaslužne za nastanak piva

Žene su zaslužne za nastanak piva

Tekst: P.R.
Foto:Ilustracija

IAKO SE danas pivo smatra "muškim" pićem, najnovija istraživanja pokazuju kako su žene odigrale presudnu ulogu u njegovoj povijesti.

Povjesničarka Jane Peyton rekla je kako su žene stvorile pivo te da je upravo i jedino nježnijem spolu tisućama godina bio dopušten boravak u pivnicama i konzumiranje tog pića. Razlog tome je što se pivo do prije 200 godina smatralo hranom te je kao takvo bilo pod "nadležnošću" žena, prenosi Telegraph.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije oko 7 tisuća godina u Sumeru u Mezopotamiji jedino je ženama bilo dopušteno da proizvode pivo i vode pivnice, a napitak je smatran darom boginja, a ne bogova. I u nordijskoj su kulturi, kao i u engleskoj, žene bile te koje su radile pivo koje je bilo popularno piće među ženskom populacijom, a postoje podatci koji govore kako je i kraljica Elizabeta I. pivo redovito pila za doručak.

Industrijskom revolucijom je nov način proizvodnje ovog najraširenijeg i najstarijeg alkoholnog pića smanjio ulogu žena koja je s vremenom postala i zaboravljena. "Znam da će muškarci biti šokirani kada ovo čuju, ali trebaju zahvaliti ženama na pivu", ponosno je izjavila Jane Peyton.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara