Živite nezdravo? Okrivite svoje gene!

Živite nezdravo? Okrivite svoje gene!
NE MOŽETE prestati pušiti? Previše pijete? Za to su krivi vaši geni.

Britanski znanstvenici tvrde da geni mogu utjecati na ljudsko ponašanje i da ih se čak može djelomično okriviti za loše navike i nezdrav način života.

"Naša studija pokazuje da postoji genetska osnova za određene vrste ljudskih osobina koje bi mogla znatno utjecati na stvaranje navika poput pušenja, ali i na odvikavanje od tih navika", izjavio je dr. Marcus Munafo, psiholog sa Sveučilišta Oxford u Engleskoj.

Međutim, to ne znači da ovisimo o milosti gena, rekao je Munafo. Odgoj i utjecaj obitelji i prijatelja također imaju ulogu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponovnim analizama podataka iz 46 studija, u koje je bilo uključeno 20.000 ljudi, a koje su proučavale vezu između nasljeđa i ponašanja, Munafo i njegovi kolege otkrili su da genetski ustroj može utjecati na sklonost osobe ovisnosti.

Znanstvenici su se usredotočili na gene koji kontroliraju kemijske signale u mozgu i otkrili da neurotransmiteri (stanice koje prenose poruke) serotonin i dopamin imaju važnu ulogu.

Identificirana je snažna veza između varijacije gena koji regulira prijenos serotonina u ljudskom tijelu i tjeskobe, što može utjecati na sklonost osobe da postane ovisnikom.

Serotonin je povezan s raspoloženjem, a dopamin, kako smatraju znanstvenici, s ovisničkim ponašanjem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara