Ovaj hit iz 90-ih je pjesma koja se najviše pušta u filmovima

Screenshot: YouTube

GLAZBA uvelike pomaže u stvaranju osjećaja tijekom gledanja filmova i itekako može biti presudna za konačni sud. I dok jednima pomaže dočarati atmosferu, bez utjecaja na radnju, drugi jednostavno ne bi bili ono što jesu da je nemaju u svom repertoaru.

Ne samo da se može poistovjetiti s filmovima već je možemo pripisati i redateljima. Quentin Tarantino, recimo, u svojim filmovima često pušta pop glazbu i ona je postala sinonim njegovih filmova.

Prema istraživanju Casuma, u koje je bilo uključeno preko 4000 filmova, pjesma koju najviše možemo čuti u filmovima je U Can't Touch This od MC Hammera. Ovaj hip-hop klasik slušamo u 15 filmova, ponajviše u komedijama ranih 2000-ih godina, kao što su Ludo putovanje u Europi (2004.) i Riba ribi grize rep (2004.). Pjesmu smo također čuli u Tropskoj grmljavini (2008.), Starcima 2 (2013.), ali i u drami U divljini (2007.)

U Can't Touch This obično čujemo u pozadini kad film želi istaknuti lika koji se ne smatra modernim ili uglađenim, ali koji polako shvaća što to znači biti cool. Komedije su iskoristile pjesmu kako bi se dotakle osjećaja ironije koji je bio prisutan u takvim filmovima tijekom tog razdoblja.

Na drugom mjestu našla se pjesma Queena i Davida Bowieja Under Pressure. Pjesma se pušta u 14 filmova, a neki od najpoznatijih su Ples malog pingvina 2 (2011.), Malci (2015.) i Pjevajte s nama (2016.).

Iza Under Pressurea je pjesma Push It hip-hop grupe Salt-N-Pepa. Nju čujemo u 13 filmova, kao što su 10 razloga zašto te mrzim (1999.), Na kraju duge (2014.) i Što muškarci žele (2019.).

Naravno, glavna je stvar da se korištenje pjesama ne veže previše za filmove. U suprotnom, ako uklonimo film iz kombinacije, možemo doći do toga da određena pjesma jednostavno nestane s radara jer izgubi na svojoj vrijednosti.

Pročitajte više

 

Pročitajte više