Stephen Fry upozorio na opasnosti AI tehnologije: “Ona nije konačan proizvod”

Foto: EPA

BRITANSKI glumac Stephen Fry, poznat po ulogama u filmovima Wilde, V for Vendetta i The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, tijekom festivala CogX u Londonu je upozorio posjetitelje na probleme koji bi se mogli javiti zbog umjetne inteligencije, donosi Deadline. 

Glumac je otkrio da je njegov glas nedavno korišten u jednom povijesnom dokumentarcu, a tvorci dokumentarca su koristili umjetnu inteligenciju i zvučne knjige o Harryju Potteru kako bi imitirali glumčev glas. 

"Nisam izgovorio ni jednu jedinu riječ u tom dokumentarcu, sve je to bio stroj. Da, to me šokiralo", izjavio je Fry. "Koristili su se zvučnim knjigama iz serijala Harry Potter, na kojima sam radio kao spiker, i AI je zahvaljujući tim podacima uspio imitirati moj glas."

"Zahvaljujući ovoj tehnologiji, moj glas su mogli staviti u bilo što, od poziva u napad na parlament do teške pornografije, i sve to bez mog znanja i bez mog dopuštenja. A ovo što ste upravo čuli je napravljeno bez mog znanja. Čim sam to čuo, poslao sam dokumentarac svojim agentima s obje strane Atlantskog oceana i bili su bijesni - nisu imali pojma da je takvo nešto moguće", otkrio je glumac. 

Fry je upozorio svoje agente da je ovo tek početak. "Ovo je samo snimka zvuka", rekao je Fry svojim agentima. "Ubrzo bismo mogli gledati jednako uvjerljive snimke napravljene pomoću deepfake tehnologije." 

"Moramo gledati na umjetnu tehnologiju kao na prve automobile: impresivna je, ali ona nije konačan proizvod", rekao je Fry. "Tehnologija nije imenica, to je glagol. Kada je u pitanju AI tehnologija, ono što imamo sada će napredovati brže nego bilo kakva tehnologija s kojom smo se susreli dosad. Jedno je sigurno: živimo u čudnim vremenima." 

Pročitajte više

 

Pročitajte više