CHEESECAKE volimo u svakom obliku - na našim Index Receptima stvorili smo već bogatu kolekciju različitih torti od sira. Tu su klasični cheesecake, oreo cheesecake, peanut butter cheesecake, ali i starije verzije poput njemačkog ili baskijskog cheesecakea, koji za razliku od njujorškog cheesecakea nema podlogu od keksa, a poznat je i po svojoj zagorenosti na površini, koja mu je i glavna karakteristika.
<< Ovaj španjolski desert nazivaju zagorenom verzijom popularnog kolača, imamo recept
Ovaj vam put moramo spomenuti savillum, starorimski kolač koji se smatra jednim od najstarijih recepata za cheesecake. Potječe iz antike, a recept za njega pronađen je u djelu De Agri Cultura (O poljoprivredi) rimskog pisca Katona Starijeg (234.-149.pr.Kr.) Djelo je napisano oko 160. godine prije Krista i jedno je od najstarijih sačuvanih latinskih tekstova, a Savillum se spominje kao jednostavan desert koji je bio popularan među rimskim seljacima.
Savillum je važan jer pokazuje kako su Rimljani nekoć živjeli koristeći jednostavne i dostupne sastojke za pripremu slastica. Recept naglašava upotrebu meda kao glavnog zaslađivača (šećer tada nije bio poznat), a sir i jaja predstavljaju temeljne izvore proteina u rimskoj prehrani.
Ovaj kolač se razlikuje od modernih cheesecakeova - u njemu nema korice ili kremaste teksture kakve danas poznajemo, no osnove su zapravo iste. Kombinacija sira, slatkoće i pečenja čini osnovu i prve korake u razvoju svih daljnjih verzija torte od sira.
Evo što će vam sve trebati za ovaj kolač.
Najprije u zdjeli pomiješajte sir, brašno, jaje i med dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu za pečenje - idealno od terakote ili gline, premažite maslinovim uljem. Smjesu izlijte u posudu i poravnajte. Pecite dok površina kolača ne dobije zlatnosmeđu boju.
Izvadite ga nekoliko minuta prije kraja pečenja i posipajte sjemenkama maka, a možete ga i preliti medom. Poslužite ga dok je vruć ili topao, po mogućnosti u posudi u kojoj se pekao.
Detaljan recept pronađite ovdje.