ŠVICARSKI rösti tradicionalno je jelo od krumpira koje se može pripremati kao više popečaka ili jedan veliki popečak veličine tanjura. Rösti se smatra simbolom švicarske kuhinje, a nekoć su ga farmeri u ruralnim dijelovima kantona Bern pripremali za doručak. Bio je to pravi izdašan obrok kojim su započinjali dan i koji im je davao energiju za sve zahtjevne poslove na farmi.
Ime "rösti" dolazi od njemačkog glagola "rösten", što znači pržiti ili peći, a opisuje način pripreme ovog jela. Iako točno vrijeme nastanka krumpirovih popečaka nije poznato, postoje dokumenti u kojima se spominju već u 17. stoljeću kao jednostavno, seljačko jelo.
Rösti se priprema od naribanog sirovog ili prethodno kuhanog krumpira, koji se oblikuje u pljeskavicu i peče na tavi dok ne dobije zlatno-smeđu koricu. Ponekad se dodaju i luk, slanina ili sir, no u osnovnom receptu pravi se samo s krumpirom.
S obzirom na to da se radi o nacionalnom simbolu, u švicarskom gradu Friborgu održava se Rösti Fest. Gosti na festivalu mogu isprobati tradicionalne i moderne verzije jela, ali i sudjelovati u radionicama i naučiti kako pripremiti savršeno pečen rösti.
Danas su ovi popečci jelo za sve prilike, a serviraju se kao predjelo, prilog ili samostalno jelo. Mi smo ga često pripremali i kao prilog, ali i kao snack na druženjima, a gosti su uvijek bili oduševljeni.
Rösti volimo zbog jednostavnih sastojaka.
Ogulite krumpir, naribajte ga i ocijedite pa ga stavite u posudu. Dodajte mu maslac, sol i papar i dobro promiješajte. Oblikujte popečke (ili jedan veliki) i pecite ih na maslacu dok ne postanu zlatne boje. Nakon pečenja röstije stavljajte na papirnati ručnik i poslužite dok su topli.
Cijeli recept pronađite ovdje.