PUNO nas koristi smrznuto voće i povrće, a nekako je uvriježeno mišljenje ili barem prva pomisao kako to i nije najzdravija varijanta, dok bi neki rekli "bolje i zamrznuto nego nikakvo". Međutim, to baš i nije tako. Zapravo, postoje neke vrste voća i povrća koje je nakon zamrzavanja u svojoj punoj kvaliteti, a neko sadrži i više hranjivih tvari.
Voće i povrće obično se smrzava odmah nakon branja, čime se zadržava maksimalna količina vitamina i minerala. Svježe voće i povrće koje dugo stoji u trgovini ili kod kuće gubi hranjive tvari, dok zamrznuto zadržava većinu njih. Također, zamrznuto povrće najčešće nema konzervanse jer mu zamrzavanje prirodno produljuje rok trajanja.
Zamrznuti grašak zadržava slatkoću i teksturu bolje nego svježi grašak koji brzo gubi vlagu. Brokuli i cvjetači se zamrzavanjem čuva većina hranjivih tvari, dok svježe mogu brzo propasti. Špinat i kelj u ovom obliku zadržavaju više željeza i folne kiseline.
Zamrznuto bobičasto voće (borovnice, maline, jagode) često ima više antioksidansa nego ono koje dugo stoji u trgovini. Tu je i kukuruz, koji u zamrznutom obliku često ima bolji okus i teksturu od svježeg, koji se brzo suši nakon berbe.
Rajčica je bolja svježa, dok zamrznuta postaje gnjecava i mijenja teksturu (ali je dobra za umake). Krastavac, salata i drugo lisnato povrće za salate nakon odmrzavanja gube hrskavost. Tu su i lubenica i dinja, također namirnice koje sadrže puno vode, koje zamrzavanjem gube teksturu i postaju kašaste, pa ih je najbolje jesti svježe.