Male tajne najpopularnije francuske pite i kako da vam ispadne savršeno

Foto: Shutterstock

QUICHE pita je jedno od onih jela koje je istovemeno jednostavno i rustikalno, ali i elegantno. Ipak se radi o jelu koje su nekoć radili seljaci, kao brz i jeftin zalogaj. I dalje je odličan izbor za doručak, brunch, ručak ili laganu večeru. No unatoč tome što izgleda kao „lagana stvar“, jedan je detalj često kamen spoticanja: tekstura nadjeva. Umjesto kremast i nježan, ponekad ispadne pjenast, suh ili gumast.

Evo u čemu je zapravo stvar i što je važno znati ako i vi ovo proljeće želite usavršiti svoje francuske pite.

Kako treba izgledati savršeni quiche?

Quiche nadjev trebao bi biti kremast, ali čvrst, mekan, gotovo svilenkast. Ravnomjerno pečen, bez mjehurića zraka ili vodenih džepova. Također, nije pjenast, porozan ili presuh.

@heresyourbite Quiche Lorraine 🥓🍳 My favorite breakfast of all time. Here’s how to make it: 1 lb bacon, chopped 1 small onion, finely diced Salt and pepper (to taste) 1 tsp red pepper (to taste) 3-6 cloves garlic, minced (to taste) 1 tsp fresh thyme, chopped 6-8 large eggs (if using 8 eggs, add an extra 1/2 cup cream) 1 cup whole milk ½ cup heavy cream (or 1 cup if using 8 eggs) 1 tsp smoked paprika 1/4 tsp nutmeg A few dashes of hot sauce (I use @Texas Pete) 7 oz Gruyere cheese, freshly grated 4 oz sharp white cheddar cheese, freshly grated 2 tbsp fresh chives, chopped (plus more to garnish) Dash of cayenne pepper (optional) 2 frozen deep dish pie crusts @Marie Callendar’s (or homemade if preferred) Freshly grated parmesan, for serving
Instructions: 1. Cook the bacon in a large pan until crispy, then remove and set aside. Drain most of the bacon grease, leaving just enough to sauté the onions. 2. In the same pan, over medium heat, sauté the diced onion with black and red pepper to taste. Cook until softened, about 4-5 minutes. 3. Add in the garlic and thyme, cook for another minute, then remove from the pan and set aside.
4. Preheat oven to 350F 5. In a large bowl, crack 6-8 eggs and whisk. Pour in the milk and cream and whisk together. 6. Season with salt, pepper, smoked paprika, nutmeg, and a few dashes of hot sauce. Add the cooked onions, bacon, Gruyère, cheddar, chives, and cayenne. Stir to combine. 7. Pour the mixture evenly between two frozen pie crusts. Bake at 350°F 45 minutes to 1 hour (time varies by oven), or until the quiches are golden and mostly set. The edges should be firm, but the center should still have a slight wobble. 8. Let the quiche set for 10-15 minutes before slicing. 9. Slice and serve with freshly grated parmesan. Enjoy! #quiche #quichelorraine #quicherecipe #breakfast #breakfastideas #breakfastrecipes #easybreakfast #EasyRecipe #FoodTok #cooking #baconeggandcheese #eggs ♬ Stompin At The Savoy - Benny Goodman

Najčešće pogreške (i kako ih izbjeći)

Previše jaja

Više jaja daje čvršći quiche, ali prevelika količina stvara pjenastu i gumastu teksturu. Rješenje je koristiti približno jedno jaje na svakih 100 ml tekućine (najčešće kombinacija vrhnja i mlijeka).

Previše zraka u smjesi

Kad previše miješate jaja i vrhnje, smjesa se „napuhne“, a to vodi do pjenaste i šupljikave teksture nakon pečenja. Rješenje je lagano umutiti jaja s tekućinom, samo dok se spoje – bez miksanja.

Pogrešan omjer vrhnja i mlijeka

Samo vrhnje može biti teško i masno, dok samo mlijeko može biti vodeno. Najbolje je koristiti kombinaciju punomasnog mlijeka i vrhnja za kuhanje – primjerice 50:50 ili 1:2.

 

Vlažno punjenje (gljive, tikvice, rajčice...)

Povrće koje ispušta vodu stvara vlažne džepove u nadjevu. Rješenje je povrće prethodno lagano popržiti ili posoliti i ocijediti prije nego ga dodate u quiche.

Pečenje na previsokoj temperaturi

Brzo pečenje na visokoj temperaturi može uzrokovati stvaranje mjehurića i isušivanje nadjeva. Idealno je peći na 175–180 °C dulje vrijeme, dok se sredina ne stisne, ali i dalje lagano treperi.

Dodatni savjeti 

Podloga neka bude prethodno pečena (tzv. blind baking) da ne omekša od nadjeva. Nadjev prije pečenja neka bude sobne temperature – hladna smjesa može stvoriti kondenzaciju i utjecati na teksturu. Ako želite posebno kremast quiche, možete dodati i malo mascarponea ili svježeg sira u bazu. Ne pretrpavajte nadjev – previše sastojaka otežava ravnomjerno pečenje.

<< Quiche - pita sa šunkom i porilukom

<< Lisnati quiche s feta sirom i špinatom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.