Bračni par poginuo na vulkanu i ostavio 200 sati snimki. Priča se prikazuje u Zagrebu

Screenshot: Youtube

DOKUMENTARAC slavnog Wernera Herzoga o bračnom paru vulkanologa Krafft bit će prikazan ovih dana na ZagrebDoxu. Dokumentarac je privukao mnogo pozornosti čim se pojavio.

O čemu se radi?

Na otoku Kyushuu u Japanu u lipnju 1991. godine došlo je do erupcije vulkanske skupine Unzen, koja je tragično ugasila živote četrdesetak ljudi, među kojima je bio i bračni par francuskih vulkanologa Katia i Maurice Krafft te njihov američki kolega Harry Glicken.

Zahvaljujući strasti prema vlastitoj profesiji, koja je za njih imala smrtonosne posljedice, ovaj je par iza sebe ostavio preko 200 sati arhivskih snimki, kojima su redatelju Werner Herzog poslužile za snimanje filma u čast ostavštine bračnog para Krafft.

Rad Catherine Joséphine "Katje" Krafft i njenog supruga Mauricea Paula Kraffta slavni redatelj je koristio u svom dokumentarnom filmu Into the Inferno iz 2016. godine te u dokumentarcu The Fire Within: Requiem for Katia and Maurice Krafft, koji će sada biti predstavljen i hrvatskoj publici.

 

"Vidio sam tolike erupcije i da sutra umrem, ne bih mario"

Njihova priča inspirirala je i američku redateljicu Saru Dosu, koja je o životu dvoje znanstvenika snimila dokumentarac Fire of Love iz 2022., koji je osvojio kritiku, a dobio je i nominaciju za Oscara za najbolji dokumentarni film.

Za razliku od Sare Dose, Herzeg naglasak stavlja i na element glazbe, te intenzitet filma koji je, piše Cineuropa, osmišljen kao requiem za Katju i Mauricea Kraffta, pojačava teška instrumentalna i koralna glazba. No srce filma ipak je aranžman snimki i fotografija iz njihovog arhiva, što gledatelju omogućava da svijet Katje i Mauricea doživi kroz njihove oči.

Katia i Maurice upoznali su se 1966., a vjenčali 1970. godine i cijeli su zajednički život proveli dokumentirajući vulkane, koji su objekt njihova interesa postali još u djetinjstvu, piše American Scientist. Maurice je bio geolog, a Katia geokemičarka.

Oboje su pisali knjige i objavljivali istraživanja o vulkanima i njihovim erupcijama. Katia je pri dokumentiranju vulkana bila zadužena za fotografiju, a Maurice za videomaterijal. "Nikada me nije strah jer sam u 23 godine vidio tolike erupcije i da sutra umrem, ne bih mario", rekao je na jednoj snimci Maurice Krafft i pojasnio svoj pogled na život.

"Snimanje je njima dolazilo prirodno"

"Oni su sišli u pakao kako bi samom vragu iz kandži istrgnuli te prizore", komentirao je Herzog njihov neustrašiv duh. O snimkama koje je redateljima ustupio Mauriceov brat Bertrand progovorio je i Ken Hon, znanstvenik koji je osobno poznavao Katju i Mauricea.

"Tada nije bilo puno snimki vulkanskih erupcija, definitivno ne onih izbliza", rekao je za The New York Times Hon, koji je također sa suprugom, vulkanologinjom Cheryl Gansecki dvadeset godina snimao videe. Objasnio je pritom i da su prizore poput onih koje je snimao bračni par Krafft mogli snimati samo vulkanolozi jer je, da bi se shvatio proces, kameru potrebno usmjeriti prema pravoj stvari.

"Maurice bi bio zaljubljen u današnje dronove", smatra Hon, koji je s parom putovao na Havaje, te zaključuje: "Snimanje je njima dolazilo prirodno."

Pročitajte više