FOTO Američki magazin o putovanjima ovo selo proglasio je najljepšim na svijetu

Foto: Shutterstock

AMERIČKI turistički magazin Travel + Leisure malo pitoreskno selo Gordes u Francuskoj proglasio je najljepšim na svijetu. Malo pitoreskno mjesto, s manje od 2000 stanovnika, smješteno na vrhu stijene na nadmorskoj visini od 340 metara, svake godine privlači velik broj posjetitelja iz cijelog svijeta.

Ondje se često snimaju filmovi

Srednjovjekovno selo ističe se svojom bezvremenskom ljepotom i kulturnim bogatstvom. Zbog svoje ljepote česta je lokacija za snimanje filmova i televizijskih emisija.

Povijest Gordesa seže još u rimsko doba, ali tijekom srednjeg vijeka poprimilo je svoj današnji izgled - uske ulice i prolazi, srednjovjekovni dvorac iz kojeg se pruža pogled na dolinu i kamene kuće. Dvorac je izgrađen u 11. stoljeću, a tijekom godina je proširen i obnovljen. Izgleda doista impresivno. Iz njegovih kula i bedema pruža se nevjerojatan pogled.

Ljubitelji umjetnosti imaju puno toga za vidjeti

U selu se nalazi i nekoliko muzeja, od kojih su najpoznatiji Moulin des Bouillons, koji prati povijest ruralnog života u Provansi, i Pol Mara, koji je posvećen umjetniku koji je živio u Gordesu. Ljubitelji umjetnosti još mogu posjetiti umjetničke galerije i obrtničke radionice, poput galerije slikara Johannea Spinellea. 

U ovom selu često se održavaju festivali i razna događanja tijekom godine. Najpoznatiji je Festival tartufa u veljači. 

Selo je s vremenom napredovalo zbog poljoprivrede. Svakom turistu nezaobilazan je posjet tržnici, koja se održava svakog utorka ujutro na trgu dvorca. Ondje mogu kušati i kupiti lokalne proizvode, rukotvorine i suvenire. Selo je posebno poznato po proizvodnji keramike. 

Pročitajte više