Istraživanje: Ako parovi imaju ovaj skupi predmet, veći je rizik da će se razvesti

Foto: Press

ISTRAŽIVANJE je pokazalo da je malo vjerojatno da će brak koji započne raskošnom ceremonijom i skupim zaručničkim prstenom opstati. Istraživanje koje su proveli profesori Andrew Francis i Hugo Mialon na Sveučilištu Emory u Atlanti pokazalo je da što je skuplji zaručnički prsten, to je kraći brak.

Što skuplje, to gore

Anketirali su tri tisuće odraslih Amerikanaca koji su u nekom trenutku života bili u braku ili još uvijek jesu. Otkriveno je da su ljudi koji su potrošili puno novca na prsten bili skloniji razvodu.

Muškarci koji su potrošili između 2000 i 4000 dolara imali su 1.3 puta veću vjerojatnost da će se razvesti od onih koji su potrošili manje od 2000 dolara. Prosječna cijena prstena koji su kupili ispitanici u ovom istraživanju bila je oko 2500 dolara. 

Istraživanje: Financijski troškovi utječu na brak

Istraženo je i kako cijena same ceremonije vjenčanja utječe na brak. Parovi koji potroše 20.000 dolara ili više na svoje vjenčanje (to ne uključuje cijenu prstena) imaju 3.5 puta veću vjerojatnost da će njihov brak završiti razvodom u odnosu na one koji potroše manje novca na slavlje. 

Istraživači navode da financijski troškovi koji nastaju raskošnim i skupim vjenčanjima dovode do stresa, što u konačnici utječe na sam brak, te da velika vjenčanja mogu biti znak da se par vjenčao iz pogrešnih razloga.

Pročitajte više