Jeste li bili u ovim njemačkim gradovima? Poželjet ćete otputovati tamo

DZT /Florian Trykowski

NJEMAČKA je zemlja koja ima bogatu povijest, prekrasnu prirodu i zanimljivu arhitekturu. Ne čudi stoga da je popularno odredište i za Hrvate. Prema podacima, Hrvatima je Njemačka na visokom mjestu zemalja u koje rado putujemo.

Točnije, Njemačka nam je druga najpopularnija zemlja za turistička putovanja, odmah nakon Italije. Pokrajina koja uvjerljivo vodi po broju noćenja kad je riječ o Hrvatima je Bavarska. Top grad koji Hrvati rado posjećuju je München, a slijede ga Berlin, Frankfurt i Nuremberg.

Ako tražite inspiraciju za neko novo putovanje, donosimo zanimljivosti o još četiri njemačka grada koji su sve popularniji među turistima. Evo zašto ćete ih poželjeti posjetiti.  

Regensburg - srednjovjekovni grad s mnoštvom barova

Destinacija koju vrijedi posjetiti je Regensburg, grad u Donjoj Bavarskoj, smješten na ušću rijeka Dunav i Regen. Ovaj grad ima povijest dugu dvije tisuće godina, a poznat je i kao jedan od najbolje očuvanih i najljepših njemačkih srednjovjekovnih gradova.

Njegova povijesna jezgra je puna starih tornjeva i palača, s čak 984 zgrade koje su na popisu UNESCO-ove svjetske baštine. Neke od atrakcija koje najviše privlače turiste su Kameni most, s kojeg se pruža jedinstven pogled na grad, katedrala svetog Petra, Trg Krautermarkt i povijesna ljekarna Adler.

No oni koji vole zabavu također će doći na svoje. Naime, u starom gradu Regensburga nalaze se brojni barovi i pubovi. Štoviše, Regensburg je poznat kao grad s najvećom koncentracijom barova u Njemačkoj. Stoga, ako želite doživjeti mješavinu kulture, povijesti i zabave, Regensburg bi mogao biti idealna sljedeća destinacija.

Foto: DZT/Francesco Carovillano

Bremen - slikoviti grad na sjeverozapadu

Ako se zaputite u smjeru sjeverozapada Njemačke, slikoviti srednjovjekovni grad koji svi preporučuju je Bremen, koji spaja povijest, kulturu i moderni životni stil. Povijest mu datira još iz 8. stoljeća, a s Bremerhavenom čini najmanju saveznu državu u Njemačkoj.

Stara jezgra Bremena također je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, a zbog arhitekture ga nazivaju još i Rim sjevera. Glavni trg Marktplatz je mjesto na kojem se održavaju brojni događaji i festivali, a tamo se nalazi i devet metara visok kip viteza Rolanda - simbol slobode i neovisnosti grada, kao i gradska vijećnica (Rathaus). Nedaleko je i jedna od najpopularnijih bremenskih atrakcija, statua Bremenskih gradskih svirača. Radi se o statui magarca, psa, mačke i pijetla, inspiriranoj poznatom bajkom braće Grimm. 

Ako volite šetati, mogao bi vam se svidjeti i Bürgerpark, najveći park u Bremenu, a možete prošetati i Schlachte promenadom na obali rijeke Weser. Oni koji vole razgledati grad biciklom također će doći na svoje jer je Bremen poznat kao jedan od top 10 europskih gradova po broju bicikala, što ga svrstava među najzelenije gradove u Njemačkoj.

Za one koji vole suvenire i ručno rađene predmete nezaobilazna je i Böttcherstrasse u kojoj možete naći brojne suvenirnice i dućane u kojima se prodaju domaće kave, čajevi, čokolade i nakit. Bremen je poznat upravo po trgovačkim udruženjima, pa tamo svakako možete naći unikatne poklone i suvenire koje ćete moći ponijeti za uspomenu na ovaj divni njemački grad.

Foto: DZT/ Francesco Carovillano

Dresden - grad glazbe i kulture

Dresden je smješten u istočnoj Njemačkoj, u dolini rijeke Labe, a najveći je grad savezne pokrajine Saske. Zbog svog kulturnog i povijesnog nasljeđa dobio je nadimak Firenza na Labi i postao popularna njemačka turistička destinacija.

Grad je teško stradao u 2. svjetskom ratu, no stara jezgra je obnovljena i vraćena u gotovo prvobitno stanje. Krasi ga rokoko i barokna arhitektura, a neki od najpoznatijih simbola grada su barokna palača Zwinger, operna kuća Semperoper i crkva Naše Gospe.

Dresden je poznat i po glazbi. Orkestar Staatskapelle, Dresdenska filharmonija i dječji zbor Dresdner Kreuzchor oduševljavaju brojnu domaću i stranu publiku, a bogati kulturni program u Dresdenu možete naći tijekom cijele godine. Osobito je popularan u proljeće i ljeto, kad se ljudi okupljaju na događajima na otvorenom uz rijeku Labu, a mnogima je i omiljena zimska destinacija jer se tamo nalazi najstariji njemački božićni sajam.

Foto: DZT /Francesco Carovillano

Potsdam - grad filma nedaleko od Berlina

Potsdam je smješten 20-ak kilometara od Berlina, čiji parkovi i palače također imaju UNESCO-ov status svjetske baštine. Pruski kraljevi učinili su ga jednim od najraskošnijih kraljevskih gradova u Europi, a petstotinjak hektara parkova i 150 zgrada ima status UNESCO-ove baštine.

Najpoznatiji među njima su dvorci Sanssouci, Nova palača i palača Cecilienhof, gdje je krajem Drugog svjetskog rata održana Potsdamska konferencija na kojoj se odlučivalo o sudbini poslijeratne Europe. U staroj gradskoj jezgri nalazi se i Neuer Markt, jedan od najbolje očuvanih baroknih trgova u Europi. Uz to, ovaj grad bio je žarište tijekom hladnog rata, pa privlači i brojne turiste koji se zanimaju za noviju povijest i politiku.

Potsdam je poznat i po svojoj kinematografiji, zbog čega je 2019. bio proglašen i kao UNESCO-ov kreativni grad filma, a tamo se nalazi i Babelsberg, najstariji filmski studio na svijetu. Najbolji način da istražite sve znamenitosti Potsdama je vožnja biciklom, a svakako se možete zaputiti i u vožnju brodom po rijeci Havel i grad vidjeti iz nešto drugačije perspektive.

Foto: DZT/ Jens Wegener

Uz mnoštvo UNESCO-ovih zaštićenih spomenika, zajedničko ovim gradovima je i što se ističu po održivom turizmu. Njemačka kao turistička destinacija promiče održivi odmor koji čuva prirodne resurse i pomaže u zaštiti klime i okoliša. Mnoge destinacije u Njemačkoj posvećene su ovom cilju i privlače mnoge turiste svojim ljepotama i sadržajima, pa ovog proljeća izaberite svoju novu omiljenu zelenu destinaciju.

Više informacija o Njemačkoj možete saznati na sajtu Njemačke turističke zajednice.

Sadržaj donose Index i Njemačka turistička zajednica u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više