Književni hit: Istražitelje šokiralo što su pronašli u stanu nakon ubojstva...

Foto: Press/Shutterstock

Realnost je takva da, iako nas sunce i dalje obasjava i hrani toplinom, dani ipak postaju sve kraći i hladniji. Da, jesen stiže, a s njom i mnogo novih knjiških hitova. Jesenska sezona uvijek je prepuna uzbuđenja jer su se izdavači odmorni vratili u svoje klupe te sad žustro odrađuju svoje zadaće. Napravili smo mali miks različitih knjiga koje su se nedavno pojavile u knjižarama, a mogle bi obilježiti čitalačku jesen.

Dinastija Gucci – Sarah Gay Forden

Brend Gucci je iz skromne obrtničke radionice izrastao u modno carstvo koje je najprije pokorilo Italiju i SAD, a potom cijeli svijet. Sara Gay Forden detaljno je istražila povijest obitelji Gucci i razvoj njihovog modnog biznisa.

Satkala je napetu biografiju s elementima poslovnog trilera u kojoj nasljednici ratuju za prevlast i u kojoj investicijski bankari, burze i velika dizajnerska imena obilježavaju prošlost i kroje budućnost tvrtke. Unatoč svim uspjesima i naporima, obitelj ipak nije uspjela zadržati brend u svojim rukama.

Priča o Guccijevima simbolizira napore s kojima se nose mnoge obitelji i pojedinci u Europi koji su stvorili vlastite biznise, a koje na kraju moraju predati u tuđe ruke kako bi preživjeli. Neki će se sjetiti da je po knjizi snimljen odličan film House of Gucci s Lady Gagom i Adamom Driverom u glavnim ulogama.

Myung Sung: korejsko umijeće meditacije – dr. Janelle Kim

Malo drugačija meditacija koja će odgovarati ljudima koji vole biti aktivni. Odmah treba napomenuti da riječ "meditacija" sa sobom nosi određenu prtljagu. No, maknemo li je s njezinih nejakih leđa, ostat će nam jednostavna aktivnost koja nas vraća u život, stabilizira i pomaže nam da činimo manje grešaka podržanih blesavim odlukama.

Gotovo svaki oblik meditacije zahtijeva od vas da budete tihi i nepomični, da odvojite vrijeme u svojoj užurbanoj dnevnoj rutini i zaboravite beskonačan popis stvari koje čekaju da ih obavite. No to nije uvijek tako jednostavno. Myung Sung, umijeće korejske meditacije, traži od vas upravo suprotno: aktivno, dinamično i svjesno povezivanje sa svakodnevnim životom, uz prakticiranje osam jednostavnih načela.

Ta načela alati su za ispitivanje svake situacije u kojoj se zateknete te vam pomažu da donesete ispravne odluke i oblikujete stav u svim okolnostima. Premalo je vodiča za meditaciju u pokretu (bilo unutarnjem ili vanjskom), tako da ovaj dolazi kao naručen.

Zlokobna – Beatrice Salvioni

Nešto za ljubitelje Genijalne prijateljice. Autorica nas vodi u Mussolinijevu Italiju tridesetih godina prošloga stoljeća. Secirajući talijansko društvo i položaj žena tridesetih godina prošlog stoljeća, Beatrice Salvioni vješto će u taj dio povijesti uključiti priču o nesvakidašnjim junakinjama. Svaki dan Francesca s mosta promatra djevojčicu koja se zadignute suknje i bosonoga igra uz rijeku s dvojicom dječaka.

To je Maddalena, dijete iz skromne radničke obitelji, koju sumještani zovu Zlokobna, govoreći da je ukleta i da donosi nesreću. No nešto prkosno i buntovno u toj djevojčici te duh nesputane slobode Francesci su, koja potječe iz buržoaske obitelji i odrasta okružena društvenim konvencijama, silno privlačni. Jedan spontani nestašluk bit će dovoljan da se između njih dvije rodi neočekivano prijateljstvo. Obožavatelji Elene Ferrante, što čekate?

Bezdan – Yrsa Sigurđardóttir

Odličan novi roman islandske spisateljice čije ime samo rijetki mogu točno izgovoriti. U sumornom, mahovinom obraslom polju lave nedaleko od Reykjavíka nalaze se visoke crne stijene Gálgaklettur. Nekada mjesto pogubljenja, a danas turistička atrakcija.

Sve do ovoga jutra, kada je na njima pronađen obješen muškarac. Čavao zakucan na njegova prsa otkriva da se ne radi o samoubojstvu, a kada policija pretraži njegov stan, ondje nailazi na novu zagonetku: četverogodišnjeg dječaka.

Čini se kako nije povezan sa žrtvom, njegove roditelje nitko ne može pronaći, a crtež koji je nacrtao otkriva da je svjedočio nečem zastrašujućem. I dok detektiv Huldar lovi ubojicu, a dječja psihologinja Freyja traži dječakove roditelje, klupko se polako odmotava.

Pročitajte više

 

Pročitajte više