Nabildani milijarderi najnoviji su znak da su mišići postali ideal muške ljepote

Foto: Profimedia

MOŽDA ste primijetili kako brojni milijarderi u posljednje vrijeme vole pokazivati svoje mišiće. Primjerice, fotke mišićavog Jeffa Bezosa na jahti obišle su svijet, a milijarder je s ponosom pokazao svoja gola prsa na jahti vrijednoj 500 milijuna dolara. 

Dobrodošli u doba nabildanih milijardera 

Zdravorazumsko je pitanje što se krije iza tog novog trenda mišićavih milijardera. Je li to zato što znaju da ih puno ljudi mrzi? Boje se revolucije? Ili se možda pripremaju za apokaliptičnu budućnost i borbu s robotima? Šalu na stranu, činjenica jest da su milijarderi postali opsjednuti mišićima, piše Guardian. 

Od štrebera do Vina Diesela 

Bezosova transformacija iz štrebera u malo lošiju kopiju Vina Diesela inspirirala je njegove vršnjake s kojima dijeli titulu milijardera. Izgleda da je Mark Zuckerberg postao stalna postava u teretani jer prošlog je tjedna obilježio Dan sjećanja uz "Murph Challenge".

Riječ je o intenzivnom treningu koji uključuje stavljanje prsluka od 20 kilograma i izvođenje 100 zgibova, 200 sklekova, 300 čučnjeva i kilometarsko trčanje. Učinio je to za manje od 40 minuta, što je zaista impresivan rezultat.  

Nekoliko tjedana prije Zuckerberg je osvojio zlato i srebro na brazilskom jiu-jitsu turniru. Navodno se zainteresirao za tu borilačku vještinu tijekom pandemije, dok smo mi smrtnici pokušavali ispeći kruh i gledali Netflix. 

Era nabildanih mogula 

No nisu samo Zuck i Bezos postali mrge. Nalazimo se u "eri nabildanih mogula", najavio je New York Post još prošle godine. Nabildani trbušni mišići postali su "novi ‘power trip’ za izvršne direktore", potvrđuje i španjolski El País.  

Dakle, izgleda da je veličina bicepsa postala statusni simbol jednako važan kao i impresivno stanje na bankovnom računu. Brojni su razlozi za to, a među njima valja istaknuti i opsjednutost tehnološkog svijeta biohakiranjem i tretiranjem ljudskog tijela kao da je stroj koji se može optimizirati.  

Uostalom, nije novost da živimo u kulturi opsjednutoj imidžom. Nije ni neka tajna kako su mišići oduvijek bili povezani s muškošću, ali u posljednjih nekoliko desetljeća došlo je do pomaka u muškim idealima ljepote. Naime, idealna muška figura postala je mnogo glomaznija i time teško ostvariva za prosječnog muškarca. 

Hiper-mišićavi superjunaci 

Tome je dokaz i istraživanje provedeno 2006., koje je otkrilo da su akcijske figure postale mišićavije u posljednjih 25 godina. Slično istraživanje iz 2018. otkrilo je da "dječaci i djevojčice preferiraju hiper-mišićave muške akcijske figure u odnosu na normalno-mišićne akcijske figure". 

Superjunaci su također postali veći. Dobar primjer za to je Wolverine Hugha Jackmana iz 2000. koji je bio mnogo manje nabildan od njegovog najnovijeg lika. 

Sve to ipak ne znači da Bezos i Zuckerberg imaju problema s imidžom tijela, već da je riječ o novom idealu muške ljepote kojem ni milijarderi ne mogu, ili ne žele, odoljeti. 

Pročitajte više