Ova analiza vida jedna je od najdetaljnijih u Hrvatskoj, otišli smo je isprobati

Foto: Karlo Klasić/Index

PROBLEMI s vidom mogu se javiti u svim životnim dobima, ali zbog učestalog provođenja vremena pred ekranima i rjeđe izloženosti dnevnom svjetlu, oslabljivanje vida može ubrzano nastupiti. Budući da stručnjaci preporučuju kontrolu vida jednom godišnje, odlučili smo isprobati detaljnu analizu vida u ZEISS Vision Centru

Smješten u Gundulićevoj 8, u samom centru Zagreba, ZEISS Vision Centar dio je ZEISS Vision franšize koja posluje diljem svijeta. Svaki od centara ima svoj specifičan način rada, a ovaj zagrebački razvio je vrlo detaljnu analizu vida u 8 koraka. Proces od 8 koraka razvijen je kako bi naočale bile prilagođene pojedinačnom klijentu i točno ono što on treba, a optometristi se pritom vode motom da najskuplje rješenje nije uvijek i najbolje. 

Prvi korak - analiza navika i potreba

Nakon što su mi optometristi Tamara Hlavaček i Igor Božičković ukratko predstavili svaki od 8 koraka, bilo je vrijeme da započnem s analizom vida. Za prvi korak zadužena je optometristica Tea Kološić koja, priznaje, čim klijenti uđu u Centar, kreće sa “skeniranjem” njihova lica - promatra oblik lica i nosa, korijen nosa i luk obrve jer sve to utječe na pomoć pri odabiru okvira, što je također jedan od koraka koje vodi Tea.

Foto: Karlo Klasić/Index: optometristica Tea Kološić

Njezin zadatak je, za početak, saznati sve o klijentu: koje su mu svakodnevne navike, kakvu vrstu posla obavlja, kakve hobije ima i slično, a sve s ciljem pronalaska naočala prilagođenih klijentovim potrebama. Nakon što sam joj opisala svoj prosječan dan koji uključuje puno vremena provedenog pred ekranom i rekla kako sam prve naočale dobila još u djetinjstvu, ali ih nisam nosila dulje od godinu dana, iz nekog dječjeg bunta ili lijenosti, Tei je već bilo jasno kako je izgledno da imam dioptriju. Uslijedila su pitanja o mom zdravlju i zdravlju moje obitelji budući da se neke bolesti, poput dijabetesa, prenose genetski i mogu utjecati na pogoršanje vida. 

Ovaj dio analize vida, naglašava Tea, važan je i jer pomaže osvijestiti važnost čuvanja vida i korištenjem sunčanih naočala. “Mnogi ljudi sunčane naočale smatraju tek modnim dodatkom, a oči treba jako čuvati od UV zraka. Pazimo na kožu, a na oči ne, što kasnije može rezultirati pogoršanjem vida”, objašnjava Tea. 

Vrijeme je za tehnologiju

Budući da su svi koraci povezani, informacije koje je Tea skupila o meni spremaju se u posebnu datoteku koju je njezina kolegica Tamara otvorila čim sam došla na sljedeći korak jer će u njoj biti svi moji podaci koji se lako mogu vidjeti i svaki sljedeći put kad dođem u Centar.

Tamara me smješta na prvi uređaj, ZEISS i.Profiler Plus, koji izrađuje preciznu mapu mojih očiju. Bilo je dovoljno da mirno sjedim i kroz uređaj promatram crveni balon na vrući zrak, a optometristica potom dobiva podatke o reljefu moje rožnice, što znači da možemo prijeći na sljedeći korak. 

Foto: Karlo Klasić/Index

Uslijedilo je mjerenje otvorenosti zjenice simulacijom dnevnih i noćnih uvjeta te očitavanje aberacija (sitnih nepravilnosti oka) koje mogu utjecati na vid u sumrak ili noću i tada dobivamo prve podatke o mojoj dioptriji. Sljedeći korak bila je provjera oštrine vida, prostorne percepcije i koordinacije očiju pomoću uređaja ZEISS Visuphor 500. Ovaj dio analize izgleda kao klasični pregled vida s čitanjem krupnih i sitnih slova na udaljenom zaslonu, gdje mi ubrzo postaje jasno koliko bolje vidim s umetnutom naočalnom lećom. Takva provjera služi tome da se podaci dobiveni prvim mjerenjem preciziraju i da se dobije što točnija dioptrija. 

Zatim radimo i test na astigmatizam, jedan od najčešćih problema s vidom. Uzrok astigmatizma je najčešće nejednaka zakrivljenost rožnice i/ili očne leće i zahtijeva korekciju kako bi se dobila što bolja oštrina vida.

Kao što je Tea već na samom početku pretpostavila, pokazalo se da imam malu dioptriju, ali i astigmatizam, pa mi je Tamara pripremila odgovarajuće naočalne leće s kojima bi se manjkavost moga vida korigirala.

Budući da se veliki dio analize vida odvija u odvojenom dijelu Centra koji podsjeća na laboratorij, pa ima i takvo osvjetljenje, jako je važno i da klijent prošeće po Centru s novim naočalnim lećama kako bi stekao dojam o tome kako naočale djeluju u svakodnevnim situacijama.

Foto: Karlo Klasić/Index

Odabir idealnog modela okvira

Nakon što je završio ovaj laboratorijski dio analize vida slijedi većini klijenata najzabavniji dio - odabir okvira. Vraćam se Tei koja je već dobila neke ideje o tome koji bi mi okvir najviše odgovarao. Naglašava kako naočale mijenjaju osobnost pa će, primjerice, robusne crne naočale dati nešto stroži izgled, dok će modeli s tanjim okvirima napraviti najmanju razliku. 

Osim što okviri moraju estetski odgovarati klijentu, važna je i njihova funkcionalnost, tj. da one savršeno “sjedaju” na nos, da nisu teške, ne klize i ne smetaju klijentu. Isprobala sam nekoliko modela i relativno brzo odabrala onaj koji mi se najviše sviđa. Iako sam po prirodi vrlo neodlučna uz Teinu stručnu pomoć ovaj proces išao je glatko.

Foto: Karlo Klasić

Precizno centriranje leće

Tea me, nakon odabranog okvira, opet šalje Tamari s kojom ću proći sljedeći korak analize vida. Odvija se uz pomoć uređaja ZEISS Visufit 1000 i služi centriranju naočalnih leća jer one pružaju puni potencijal tek ako su ispravno centrirane u okviru. 

Optometristi su prije ovaj korak odrađivali ručno, sami procjenjujući točku centriranja, no Tamara naglašava koliko to može izazvati problema, posebice kod kompliciranijih naočala poput progresivnih. Pogreška od tek jednog do dva milimetra može značiti i sužavanje vidnog polja od čak 40% pa je ovaj korak izuzetno važan. Proces centriranja je vrlo jednostavan: klijent treba samo mirno stati ispred uređaja dok on kreira fotografiju lica u 180 stupnjeva. 

Foto: Karlo Klasić

Kako odabrati odgovarajuće leće?

Pretposljednji korak analize vida vodio je optometrist Igor koji me informirao o tome koje naočalne leće bi najviše odgovarale mojoj dioptriji. Budući da je moja dioptrija u minusu i najviše mi ometa vid noću, odgovarao bi mi dodatak na leću ZEISS SmartLife PRO koji u kalkulaciju pri izradi naočalne leće uzima u obzir individualnu otvorenost zjenice u različitim svjetlosnim uvjetima, a za rezultat ima poboljšanje noćnog i kontrastnog vida. Igor napominje kako je u Hrvatskoj ovaj dodatak moguće naručiti isključivo u ZEISS Vision Centru u Zagrebu.

Također, zbog prirode mog posla koji uključuje puno čitanja i pisanja, odgovarale bi mi i leće s jačom zaštitom od plavog svjetla koju emitiraju svi digitalni uređaji i LED rasvjeta. Ovakve leće imaju dio koji filtrira plavu svjetlost ugrađen u samom materijalu, ne u obliku sloja. Igor dodaje kako ZEISS u svim svojim naočalnim lećama osigurava 100% UVA i UVB zaštitu u samom materijalu naočalne leće što u kombinaciji s UV antirefleksnim slojem s unutarnje strane leće omogućava potpunu zaštitu očiju od štetnog UV zračenja.

Foto: Karlo Klasić

I posljednji korak je važan

Nakon ovog koraka preostao mi je još samo jedan, a to je preuzimanje naočala i naočalnih leća koje se čeka nekoliko dana. Ovaj korak je također važan jer i tada optometristi informiraju klijente o tome što mogu očekivati u prvih nekoliko dana nošenja naočala, kako se prilagoditi, kako ih održavati i slično, što je posebno korisno ljudima koji imaju složenije vrste leća od mene i potrebna im je ovakva podrška stručnjaka. Za kraj optometristi dodaju kako klijenti imaju pravo na 2 godine garancije, a mogu im se i obratiti u bilo kojem trenu ako imaju neko dodatno pitanje. 

Za ovu detaljnu analizu vida dovoljno je samo rezervirati termin, a dodatna prednost za klijente je i sat vremena besplatnog parkinga u centru Cvjetni. 

Sadržaj donosi Index u suradnji sa ZEISS Vision Centrom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više