Djevojka s jedne od najpoznatijih fotografija na svijetu doživjela je tešku sudbinu

Foto: Profimedia/EPA

SHARBAT GULA lice je sa slavne fotografije Stevea McCurryja koja je obišla svijet.  

Jedna od najpoznatijih fotografija na svijetu, Afganistanska djevojka, nastala je 1984. kada je McCurry radio na priči o afganistanskoj izbjegličkoj krizi i uhvatio priliku da u šatoru fotografira lijepu Sharbat, koja je tada imala 12 godina. 

Fotografija je završila na naslovnici National Geographica, a identitet djevojke otkriven je tek kasnije, nakon što je fotografija postigla svjetsku slavu. 

Kasnije je utvrđeno da McCurry nije imao dozvolu da je fotografira jer, prema paštunskoj tradiciji, žene ne smiju pokazivati svoja lica muškarcima izvan obitelji. 

Život u siromaštvu 

Fotografija je proslavila McCurryja, no Sharbat je i dalje živjela u siromaštvu. Napustila je školu i udala se za pekara kada je imala 13 godina. Rodila je četiri kćeri i sina, a jedna kći je preminula.  

S obitelji je pobjegla iz Afganistana, a McCurry je 2002. krenuo u potragu za njom. Uspio ju je pronaći i ponovo ju je fotografirao, međutim, kritike na njegov račun su i dalje stizale jer su mnogi smatrali kako joj se nije dovoljno odužio. 

UPDATE ON SHARBAT GULA from Afghan Ambassador in Pakistan, Dr Omar Zakhilwal: Our legal team in Peshawar continued to...

Posted by Steve McCurry - Official Page on Friday, 28 October 2016

Sharbat je tada izjavila kako nije znala da je postala svjetski poznata. Njezin suprug preminuo je od hepatitisa C, a 2016. uhićena je u Pakistanu jer je ondje živjela s krivotvorenim dokumentima. Osuđena je na 15 dana pritvora, novčano kažnjena i deportirana u Afganistan. 

Povratak u Afganistan  

Bivši predsjednici Ashraf Ghani i Hamid Karzai nju i njenu djecu dočekali su u palači u Kabulu te joj obećali da će joj pružiti financijsku potporu. Godinu dana kasnije dobila je kuću od 280 kvadratnih metara te 700 dolara mjesečne stipendije za život i medicinske troškove. 

Međutim, nakon što su talibani 2021. zauzeli Kabul, počeli su prijetiti Sharbat, kao i drugim slavnim ženama, a krajem te godine joj je u Italiji odobren status izbjeglice. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više