Mladi OPG-ovac o urodu: U vrijeme mojih roditelja nije bilo ovakog nevremena

Foto: Shutterstock

"KIŠNO JE, ali što se može", kaže veselo Hrvoje Stanešić. Omeli smo ga u poslu kad smo ga nazvali, ali rekao je da uvijek ima vremena za dobar razgovor. Njegov OPG već godinama tradicionalno proizvodi raznovrsno voće na području Vukosavljevice, mjesta u blizini Virovitice. Naselje ima nešto manje od 700 stanovnika i tek četiri ulice.

"Prije su ovo radili moji roditelji pa sam ja preuzeo. I dalje radim s njima, ali sam sad ja vlasnik OPG-a. Trenutno su nam u fokusu jagode kako im kreće sezona, a cilj nam ih je zaštititi", govori Stanešić misleći na stalne kiše i vremenske nepogode koje su česte ovog proljeća. Upitali smo ga kakva će biti sezona. Tvrdi da ga vremenske promjene čude.

"Nije bilo toliko izmjena vremena u doba mojih roditelja. Niste imali situaciju da imate proljetne mrazove i da morate štititi svoje voće, a sada je situacija takva", požalio se na klimu.

Hrvoje je mladi vlasnik OPG-a. Tek je u dvadesetima, a od malih nogu sa svojom obitelji radi na obiteljskom gospodarstvu. Završio je srednjoškolski smjer za poljoprivrednog gospodarstvenika i danas vrijedno nastavlja obiteljsku tradiciju. Mještani se u Vukosavljevici uglavnom bave poljoprivredom pa njegov odabir ne iznenađuje.

Iako je aktualno vrijeme za branje jagoda, Hrvoje kaže da je to posao koji se radi tijekom cijele godine. Budući da s obitelji živi i radi na imanju, planira nastaviti raditi u sektoru poljoprivrede.

Foto: Shutterstock

"U sedmom mjesecu počinje sadnja jagoda za iduću godinu. Do jeseni plijevimo travu, a u proljeće skidamo staro lišće s jagoda. Sve to radimo obiteljski uz pomoć dva zaposlenika. Sveukupno nas je sedam", kaže Stanešić. Naime, tlo u Vukosavljevici je prirodno pjeskovito, a približavanjem okolnim šumama mijenja se od crnice do ilovaste zemlje.

Najvažnije je zaštititi jagodu

Budući da nije očekivao toliko vremenskih nepogoda ovog proljeća, Hrvoje kaže da mu je trenutno najvažnija zaštita jagoda. Zato ih drži u plastenicima, no priznaje da se boji za ovogodišnji urod zbog stalnih kiša.

"Inače mi imamo dobar urod od oko 10 tona po sezoni, no vidjet ćemo kako će biti sada. Dat ćemo sve od sebe da plod zaštitimo, ulažemo velik trud u to", istaknuo je. Naime, jagode bi se trebale brati suhe od kiše i vlage kako bi zadržale kvalitetu i što dulje ostale svježe. I dok ga zabrinjava kiša, Hrvoje ne mora brinuti o otkupu svojih proizvoda.

"Surađujem samo s Ennom Fruit. Oni su mi pouzdani. Sve što ja trebam napraviti jest pobrati jagode i njima dostaviti. Otkupnina koju dobijem uvijek je bila pristojna i poslovanje je uvijek bilo uredno. Nama OPG-ovcima doista treba takva podrška jer često nismo prepoznati, a doista se trudimo", otvoreno je rekao Hrvoje Stanešić.

ENNA Fruit je, naime, vodeći otkupljivač i dobavljač voća i povrća u Hrvatskoj. Kroz kooperantske odnose podupire domaće OPG-ovce od kojih otkupljuje proizvode. Ukupno surađuje s više od 1000 kooperanata diljem Hrvatske kojima nudi savjete svog stručnog tima i otkup kroz dugoročne ugovore. U svojim otkupnim centrima ENNA Fruit skladišti, sortira i pakira voće i povrće što daje dodatnu vrijednost tim proizvodima i istovremeno osigurava kvalitetu i kontinuitet isporuke kupcima, trgovačkim lancima, čime se povezuje primarna poljoprivredna proizvodnja i tržište. Zbog njih se domaći proizvodi s hrvatskih polja mogu naći u trgovinama, odnosno na svačijem stolu. 

Foto: Shutterstock

Tradicija domaće proizvodnje u OPG-u Stanešić prenijela se s koljena na koljeno. Hrvojevi roditelji bavili su se sadnjom preko 20 godina na ukupno 17 hektara zemlje. Osim jagoda koje su mu u fokusu, posadili su i drugo voće i povrće, a prije su se bavili čak i stočarstvom.

"Ne planiram od ovog rada odustati budući da imamo stvarno dobru podršku. Volio bih samo kada bi se naše domaće jagode uspjele malo više prepoznati na tržištu", zaključio je Stanešić.

Od našeg polja do domaćih polica

Na OPG-u Stanešić tako se mogu naći jagode sorte quicky, koje su karakteristične po velikim crvenim bobicama i slatkastom okusu. Mogu opstati i u hladnijim uvjetima, što je njihova najbolja osobina. Inače je ova jagoda talijanskog podrijetla. Uz quicky, na imanju raste i sorta jolie, otporna na sušu. Jagoda jolie može se također prilagoditi klimatskim uvjetima, a karakterističan joj je slatkast okus i stožast oblik.

Upravo mogućnost prilagodbe izazovnim vremenskim uvjetima omogućava objema vrstama da opstanu.

Mladi OPG-ovac Hrvoje Stanešić kaže da ove dvije sorte uglavnom imaju svi koji se bave jagodama na području Virovitice. Zato je važno da domaći proizvođači voća imaju adekvatnu podršku.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Energia naturalis te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više