Pulski gradonačelnik se lani došao upoznati s Mejašima dok su bili na ćevapima

Foto/Ilustracija: Sasa Miljevic/PIXSELL/Instagram

MEJAŠI možda neće moći zasvirati pred publikom u Puli, no zato se mogu pohvaliti da su se imali priliku podružiti s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem.

Kako doznajemo, Zoričić se prošle godine došao pozdraviti i upoznati s članovima benda tijekom njihovog boravka u Istri, točnije u Valdebeku, gdje su tad nastupali. Članovi benda su bili u jednom restoranu na ćevapima kad im je prišao Zoričić s obitelji kako bi se upoznao s njima. Porciju ćevapa nisu podijelili, no ugodno su porazgovarali. To nam je potvrdio i sam Zoričić.

"Dečke iz Mejaša sam upoznao lani, prije koncerta, kad su došli svirati na dan jednog našeg mjesnog odbora. Sjeli smo i ugodno razgovarali", rekao je za Index.

Zoričić: Nisam uključen u procese Povjerenstva

Upitali smo ga i za odluku Povjerenstva o tome da Mejaši neće moći nastupiti u Puli te je li bila riječ o "selekciji zbog prevelikog interesa" ili ipak o zabrani.

"Povjerenstvo odlučuje prema Pravilniku i onda za sam prostor Kaštela dalje Pomorski i povijesni muzej dogovara detalje s organizatorima koncerta. Ja nisam uključen u te procese i posve neovisno od mene kao struka donose odluke prema jasnim kriterijima Pravilnika. Povjerenstvo utvrđuje kriterije programa, koji predlože organizatori, i usklađuje termine održavanja u svim kulturno-povijesnim spomenicima tijekom ljetne glazbeno-scenske sezone", rekao nam je.

"Povjerenstvo, prema svemu navedenome, nije zabranilo održavanje niti jednog programa i radilo je kao i uvijek do sada. Od 2014. godine Povjerenstvo prosuđuje o događajima i neke prihvati, a neke ne", dodao je.

Zabrana ili selekcija?

Podsjećamo, nakon što smo jučer objavili da je Grad Pula odbio izdati dozvolu hrvatskom sastavu Mejaši za koncert koji se trebao održati ispred Kaštela, oglasili su se iz Grada. Kažu da nisu zabranili koncert Mejaša, nego da su napravili selekciju zbog prevelikog interesa i premalo termina za koncerte.

Dodaju da imaju utvrđene kriterije programa i usklađene termine održavanja u svim kulturno-povijesnim spomenicima tijekom ljetne glazbeno-scenske sezone. 

Glas Istre, pak, tvrdi da je koncert zaista zabranjen.

Da je doista došlo do zabrane potvrdio im je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (koji je zadužen za prostor Kaštela) Gracijano Kešac dodavši da nije on taj koji je donio odluku, nego Povjerenstvo.

Kešac je, pak, član Povjerenstva.

Ostali članovi spomenutog Povjerenstva su Darko Komšo (ravnatelj Arheološkog muzeja), Sanja Cinkopan Korotaj (direktorica TZ-a Pule), Emina Popović Sterpin (pročelnica za kulturu u Gradu Puli) i glazbeni producent Edi Cukerić.

Mejaši tvrde da su odbijeni zbog "birtijaške glazbe"

Iz benda Mejaši pak tvrde da su odbijeni zbog glazbe koju izvode. Nikola Bosilj iz Mejaša tvrdi da je Grad Pula odbio organizatoru dati dozvolu za koncert, ali od Grada nisu dobili ništa napismeno iako su prije nekoliko dana zatražili pisano obrazloženje.

"Usmeno je do nas došlo objašnjenje da je to birtijaška glazba", rekao je Bosilj za Index.

"To je hrvatska glazba u kojoj promoviramo tamburicu. Pitam se kome još zabranjuju koncerte u Puli. Mi smo nastupali u svim dijelovima svijeta i nikad nije bilo problema. Zbog ovoga smo otkazali tri gaže", govori.

Pročitajte više