Samoanci s Novog Zelanda objavili prvi singl na hrvatskom: "Ovo nam je treći dom"

Foto: Press

BRAĆU Christiana i Austina s pacifičkog otoka Samoe hrvatska javnost pozorno prati od 2018. godine, kad se simpatični dvojac, poznat pod umjetničkim imenom Samoana, na jedinstven način ušuljao na hrvatsku glazbenu scenu spektakularnom izvedbom pjesme Nije u šoldima sve prije finala Svjetskog nogometnog prvenstva. Izvrsnim poznavanjem hrvatskog jezika, kulture, običaja i širokom lepezom hrvatskih pjesama, kojom suvereno vladaju, postali su svojevrsna senzacija na glazbenoj sceni.

Christian i Austin danas žive na Novom Zelandu, no dobar dio godine provode na nastupima diljem Lijepe Naše. Za sebe u šali kažu da su proputovali Hrvatsku uzduž i poprijeko i posjetili više gradova, općina i sela nego prosječan Hrvat, a osobito su ponosni što su putem stekli prijateljstva za cijeli život.

Prvi službeni singl na hrvatskom jeziku Kuća od neba i sunca za njih je ostvarenje snova i emotivno su vezani uz poruku pjesme jer, uz Samou i Novi Zeland, trećim domom zovu upravo Hrvatsku koja im je toliko pružila. Pjesma je posvećena cijeloj hrvatskoj dijaspori koja je otišla u potrazi za boljim životom, no u srcu zna da je najveća sreća tamo gdje je dom, u toj "skromnoj kući od neba i sunca".

"Kuća od neba i sunca bila je pravi izbor za prvi službeni singl kojim ćemo se predstaviti na hrvatskom jeziku. Ima mediteransku notu, jednostavna je, a prenosi jaku poruku da su sreća i ljepota u jednostavnosti života, da je nekad manje zaista više i da je dom tamo gdje je srce. Možeš obići cijeli svijet, ali ono što zaista trebaš najčešće je ispred tebe cijelo vrijeme."

Cijeli projekt je zaustavila pandemija

Pjesma je izdana u suradnji Croatia Recordsa i Rubikon Sound Factoryja, iza teksta i glazbe stoji Jacques Houdek, dok aranžman i produkciju potpisuje Rubikon Sound Factory. 

Upravo se poznanstvo s producentom Bojanom Šalamonom Shallom iz grupe Zaprešić Boys pokazalo sudbonosnim s obzirom na to da su se nakon upoznavanja na turneji Zaprešić Boysa u Australiji 2018. godine ponovno sreli 2019. godine u Zagrebu, gdje se kasnonoćni neplanirani session pretvorio u želju za trajnom suradnjom.

Cijeli projekt potom je zaustavila pandemija te su se Christian i Austin morali hitno vratiti na Novi Zeland. Za Jacquesa Houdeka Christian i Austin biraju riječi te ga smatraju glazbenim uzorom i počašćeni su što ih je odabrao da otpjevaju njegovu autorsku pjesmu.

Christiana i Austina hrvatska javnost naprosto obožava

Jacquesa Houdeka izuzetno veseli suradnja s dečkima koje poznaje punih deset godina i za koje kaže da zvuče jako toplo, prirodno i iskreno pjevajući pjesme na hrvatskom jeziku.

"Pjesma Kuća od neba i sunca prvotno je napisana za mog neprežaljenog prijatelja Vinka Cocu. Inspiriran morem, prirodom i prekrasnom Dalmacijom, napisao sam pjesmu koja govori o pravoj ljubavi koja je, silom prilika, razdvojena, a porukom podsjeća da je za pravu sreću potrebno zaista malo."

Videospot pod režiserskom palicom Nevija Smajića i Marija Borščaka sniman je na otoku Krku, gdje su dečki prošle godine proveli puno vremena. Prekrasne lokacije diljem otoka poslužile su kao idealna kulisa za jednostavnost života koja je glavni motiv pjesme.

Christiana i Austina hrvatska javnost naprosto obožava zbog njihove neposrednosti i jednostavnosti u glazbenom izričaju i komunikaciji s publikom i imat će ih prilike vidjeti i čuti uživo diljem Hrvatske u narednim mjesecima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više